CDU-tisztújítás - Szakértő: szoros a verseny a német CDU elnöki tisztségéért

Külföld, 2018.12.05

Szoros a verseny a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért, ezt jelzi, hogy a párt legfontosabb politikusai között számon tartott Wolfgang Schäuble nyilvánosan a támogatásáról biztosította az egyik jelöltet, Friedrich Merzet - véli  az egyik legtekintélyesebb német politológus.

Oskar Niedemayer, a berlini Freie Universität kutatóegyetem empirikus politikai szociológiára szakosodott munkacsoportjának vezetője a Bild című lap hírportálján szerdán idézett nyilatkozatában kiemelte: Wolfgang Schäubléről régóta köztudott, hogy Friedrich Merz támogatója, és "a háttérben az ő érdekében mozgatja a szálakat", az pedig, hogy úgy érezte, muszáj nyilvánosan is korteskedni mellette, "megmutatja, hogy mennyire szoros a küzdelem".

Wolfgang Schäuble - aki jelenleg a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke - a párt nagy öregje, "őskövület a CDU-ban, és természetesen van befolyása", így bizonyára lesznek kongresszusi küldöttek, akik pénteken Hamburgban a tisztújító kongresszuson az iránymutatásának hatására szavaznak majd Friedrich Merzre.

Azonban a nyilvános kiállás Friedrich Merz - a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-frakciójának volt vezetője - mellett ezzel ellentétes hatással is lehet, előfordulhat, hogy egyes küldöttekben a "csak azért sem" érzést hívja elő, és így a legfőbb vetélytársra, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkárra, volt Saar-vidék tartományi miniszterelnökre szavaznak - fejtette ki Oskar Niedermayer.

Hozzátette, hogy nagy jelentősége lehet a szavazást megelőző felszólalásoknak. Mint mondta, a kongresszusoknak sajátos, önálló "dinamikája" van, és egy ilyen helyzetben "egy jó beszéd adhatja meg a mindent eldöntő előnyt".

A szoros verseny szoros eredményre vezethet, és megosztottságot idézhet elő a pártban - emelte ki a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió szerdai összeállításában. A beszámoló szerint a három esélyes jelölt - Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer és Jens Spahn egészségügyi miniszter - közös országjáró kampánya előtt Klaus Schüler pártigazgató összehívta őket az irodájába és megigértette velük, hogy semmi olyat nem tesznek, ami veszélyeztetheti a CDU egységét.

A jelöltek a nyolc regionális konferenciából álló kampánykörúton be is tartották igéretüket, de támogatóik a kulisszák mögött a "táboruk" mozgósításán dolgoznak - tették hozzá a Deutschlandfunk összeállításában, kiemelve: aggodalom tapasztalható azzal kapcsolatban, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer győzelme esetén a konferenciákon Friedrich Merzet felállva ünneplő párttagokon a csalódottság lesz úrrá és elfordulnak a CDU-tól. A rádió szerint egyesek azzal fenyegetnek, hogy kilépnek a pártból, ha nem Friedrich Merz váltja a CDU-t 2000 óta vezető Angela Merkelt az elnöki tisztségben.

Friedrich Merz szerint viszont nem fenyeget a megosztottság veszélye. A politikus egy, a Bild csütörtöki számába készült interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint hangsúlyozta, hogy szerinte nincsenek különálló "táborok" a pártban, csak eltérő "hangok", amelyek a saját jelöltjük mellett érvelnek, a kongresszus után pedig "nagyon egységesen és határozottan nekilátunk a munkának".

"Legalábbis nekem az a célom, hogy megerősödjék az összetartás a pártomban, és ismét választásokat nyerjünk, ezért indulok az elnöki tisztségért" - mondta Friedrich Merz.

Angela Merkel kancellár október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, 18 év után befejezi pártvezetői munkáját és legkésőbb a ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.

A CDU történetében 1971 óta először fordul elő, hogy egynél több esélyes jelölt indul az elnöki tisztségért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!