Charles Michel: az EU-nak többet kell befektetnie a védelembe

Külföld, 2024.04.11

Az Európai Uniónak (EU) többet kell befektetnie a védelembe, és támogatnia kell Ukrajnát - jelentette ki Charles Michel, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön Varsóban.

Michel az EU új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ahol a lengyel, az észt, a luxemburgi, a görög, a finn, az ír és a spanyol kormányfővel találkozott csütörtök este.

A házigazda Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács elnöke a legfontosabb európai feladatnak a biztonság és a védelem megerősítését nevezte. "Támogatnunk kell Ukrajnát, ahogyan csak lehet, és fejlesztenünk kell saját védelmi képességeinket" - mondta.

A védelembe többet kell befektetni, és támogatni kell az európai ipari bázist - hangsúlyozta. Emellett - az európai jólét érdekében - "erős, hatalmas gazdasági alapokat kell kiépíteni" - folytatta. Kiemelte az Európai Beruházási Bank jövőbeli szerepét a stratégiai beruházások létesítésében.

Az európai projekt alapját a demokratikus értékek, az alapelvek, a szabadságok jelentik - húzta alá Charles Michel.

Donald Tusk a biztonságot, az illegális bevándorlás veszélyét nevezte a varsói találkozó fő kérdéseinek, és jelezte: a biztonság lesz a 2025. első felében esedékes lengyel soros EU-elnökség kiemelt témája is.

Lengyelország érzékeli, "mit jelent a Kreml és Fehéroroszország agresszív, ellenséges politikájának összekapcsolása (...) az illegális bevándorlás hullámával" - jegyezte meg a kormányfő.

Aláhúzta: amellett, hogy Lengyelország Ukrajnát támogatja, építenie kell saját védelmét is. "Lényegében frontország vagyunk, és ha segíteni akarunk egész Európának, akkor Ukrajnát (EU-ként) közösen kell segíteni", ezt nem teheti meg egyedül Lengyelország - érvelt. Szorgalmazta, hogy Európa "még aktívabban gondolkodjon" azon, miképpen tudná támogatni Lengyelországot vagy például Észtországot.

A csütörtöki varsói megbeszélésen "gondolati forradalomról lesz szó" - jelezte Tusk. Kifejtette: Európának "a legnagyobb politikai szereplővé kell válnia", hiszen "erősebb, mint az Egyesült Államok és Oroszország együttvéve". A kontinens "arra hivatott, hogy hatékonyan és saját felelősségére megvédje önmagát és másokat is" - vélekedett a lengyel kormányfő. Egyúttal hozzáfűzte: mindig is híve lesz a transzatlanti eszmének.

Tusk csütörtök délután észt és luxemburgi hivatali partnerét, Kaja Kallast és Luc Friedent fogadta hivatalában, pénteken pedig Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel találkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!