Charles Michel: az Európai Unió határozottan kiáll Ciprus jogainak megvédelmezése mellett

Külföld, 2020.09.16

Az Európai Unió határozottan kiáll minden olyan tagországa, köztük Ciprus mellett is, amely nehéz kihívásokkal néz éppen szembe - jelentette ki Charles Michel az Európai Tanács elnöke a ciprusi fővárosban, Nicosiában tett szerdai látogatása során.

Hozzátette: a Földközi-tenger keleti részének válságos helyzete fontos témája lesz a jövő heti EU-csúcstalálkozónak, ahol egyebek között a Törökország elleni szankciókról fognak tárgyalni az uniós tagállamok vezetői.

Nikosz Anasztasziadisz, Ciprus elnöke Michellel folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy a helyzet nagyon aggasztó, mivel Törökország illegális fúrásaival folyamatosan megsérti a nemzetközi tengerjogot. Nyomatékosította: az uniónak készen kell állnia tagországai megvédésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai, az EU helyzetéről szóló brüsszeli beszédében megerősítette, hogy valamennyi tagállam, Ciprus és Görögország is, mindig számíthat Európa teljes szolidaritására törvényes, szuverén jogaik megvédésében.

Peter Stano, a külügyekért és biztonságpolitikáért felelős uniós szóvivő szerda esti nyilatkozatában azt írta: az EU fontos lépésnek tartja a török Oruc Reis nevű kutatóhajó közelmúltbéli visszahívását a Földközi-tengerről. Ez a lépés szerinte utat nyit a tartalmas párbeszédnek a görög és a török fél között.

Hozzátette: az unió hasonló lépéseket vár Ciprustól is.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy Törökország keddi bejelentése, miszerint meghosszabbítják a Yavuz nevű fúróhajó küldetését, a feszültség fokozódásához vezet, éppen egy olyan pillanatban, amely lehetőséget adna a békés párbeszéd és a tárgyalások folytatására.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.

A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak a haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.

A török haditengerészet az elmúlt hetekben több hadgyakorlatot is tartott a kérdéses tengeri területen, noha emiatt Ciprus és Görögország is tiltakozását fejezte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!