Ciprus - Erdogan szerint az ENSZ vezette következő genfi egyeztetésen sincs esély eredményre

Külföld, 2021.04.30

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az ENSZ vezette, Ciprus jövőjéről szóló informális egyeztetések következő, két-három hónap múlva tervezett fordulóján sincs esély eredmény elérésére.

Erdogan a péntek déli muszlim ima elvégzése után újságírók kérdésére válaszolva elmondta: "most áttették (a találkozót) két-három hónappal későbbre, és én megint nem látom esélyét, hogy eredményre jutnak, mert nem őszinték". A török államfő leszögezte: nem bízik Ciprus görög vezetésében, mert "soha nem voltak őszinték, nem mondtak igazat". Ugyanakkor jelezte, hogy "amikor őszintén viselkednek, tőlünk is őszinteséget látnak majd, de amíg nem viselkednek őszintén, ezekkel nem lehet megállapodni".

Csütörtökön, a Genfben zajló, háromnapos informális egyeztetések zárónapján António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy erőfeszítéseik ezúttal sem jártak sikerrel a ciprusi kérdés rendezésében; a görög és török ciprióták nem tudtak közös nevezőre jutni a hivatalos tárgyalások megindításához. Két-három hónap múlva újabb informális találkozót hívnak össze Genfben, amin ismét a Ciprusi Köztársaság, a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság, valamint Görögország, Törökország és Nagy-Britannia képviselői lesznek jelen.

A török ciprusiak továbbra is a kétállami megoldás mellett kardoskodnak, míg a görögök egy két tagállamból álló szövetségi állam mellett teszik le a garast a világszervezet korábbi határozata alapján.

Guterres a mostani találkozón a kettéosztott szigeten kialakult helyzet rendezésének lehetőségeit próbálta kipuhatolni, miután az utóbbi ötven évben számtalan kísérlet zátonyra futott.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béketárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!