Cseh elhárítás: Csehország számára Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt

Külföld, 2023.10.26

Csehország számára a legnagyobb biztonsági veszélyt Oroszország jelenti - állapította meg a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS), a cseh civil elhárítás a 2022-es évről szóló jelentésében, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra.

A BIS kedvezően értékelte, hogy Prága tavaly tovább csökkentette az orosz diplomáciai képviselet létszámát Csehországban, mert közülük sokan "diplomáciai fedezettel lényegében kémtevékenységet folytattak". "Ennek következtében növekszik az ellenséges tevékenység veszélye a civil szférában" - mutatott rá a BIS. Másfelől megjegyezte, hogy a megnehezült körülmények miatt az oroszok kémtevékenysége egyre inkább Csehországon kívülre helyeződik.

Prága és Moszkva az utóbbi években kölcsönösen a minimumra csökkentették diplomatáik számát a másik országban, bezárt a brünni és a Karlovy Vary-i orosz konzulátus, és a cseheknek hónapok óta nincs nagykövetük Moszkvában.

Kína és a kínai felderítés Peking érdekeinek érvényesítése céljából tavaly igyekezett továbbfejleszteni kapcsolatait a cseh politikusokkal és növelni befolyását a cseh közvéleményre. Különösen a cseh-tajvani viszont miatt támadják Prágát - olvasható a jelentésben.

A dokumentum szerint az iszlám terrorizmus veszélye jelenleg Csehországban "alacsony", s a néhány ezres csehországi iszlamista közösség köreiben "nem tapasztalható a radikalizmus erősödése".

A cseh elhárítás éves jelentése mindig két részből áll. A nyilvánosságra hozott részletek mellett van egy nem nyilvános része is, amellyel csak a parlamenti képviselők ismerkedhetnek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!