TV műsor

Cseh és svéd külügyminiszter: prioritás a nyugat-balkáni államok felvétele az EU-ba

Külföld, 2021.09.09

Az Európai Unió kibővítésének a Nyugat-Balkán országaival prioritást kell élveznie a legközelebbi időszakban - állapította meg közösen Jakub Kulháne, cseh és Anne Linde svéd külügyminiszter csütörtöki prágai tárgyalásaik során.

A svéd diplomácia irányítója szerint mindez attól fog függeni, hogyan alakul a reformok sorsa az említett térség országaiban. "A reformoknak az európai értékek és elvek betartására kell irányulniuk" - szögezte le Anne Linde a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón..

"Tudatosítanunk kell, hogy az Európai Unió már évek óta európai perspektívát ígérget ezeknek az államoknak, de ígéreteit nem képes betartani" - mutatott rá Jakub Kulhánek. Úgy vélte: a bővítési folyamat éveket vesz igénybe, de Brüsszelnek a nyugat-balkáni országok irányába világos jelzést kell küldenie, hogy számol felvételükkel a közösségbe. "Ebből nem csak a Nyugat-Balkán, hanem az egész Európai Unió is profitálni fog, segíteni például az illegális migráció elleni küzdelemben" - fejtette ki a cseh diplomácia vezetője.

Csehország azt tervezi, hogy a jövő év második felében esedékes cseh uniós elnökség idején EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót szervez - jelentette ki Kulhának. Szerinte fontos lenne, hogy ezen a csúcstalálkozún már a társág országai uniós felvételének a konkrét dátumát is megállapítsák. Svédország a csehek után veszi át fél évre az EU-elnökségi tisztséget.

"Ebben az összefüggésben a Nyugat-Balkán rendkívül fontos" - mondta Linde. Albánia és Észak-Macedonia szerinte már teljesítették az uniós csatlakozás feltételeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!