Cseh EU-elnökség - Informális csúcstalálkozót tart október elején Prágában az EU

Külföld, 2022.06.30

Az Európai Unió és a nem EU-tagállamok együttműködése lesz a központi témája az EU informális csúcstalálkozójának, amelyet október 6-án és 7-én tartanak Prágában - közölték Petr Fiala cseh kormányfőnek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének találkozója utáni sajtótájékoztatón csütörtökön este Prágában.

Csehország - Franciaország után - július elsejétől az év végéig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Charles Michel szerint a prágai csúcstalálkozó megvethetné egy "szélesebb európai politikai párbeszéd platformjának alapjait", a fórumon az uniós tagállamok párbeszédet folytathatnának azokkal a nem uniós országokkal, amelyek érdeklődnek a szorosabb együttműködés iránt. Az uniós vezető szerint ezen a tanácskozáson többek között például a nyugat-balkáni országok, Moldova, Georgia és Ukrajna képviselői vehetnének részt.

Több uniós ország vezetője már korábban javasolta a cseh kormányfőnek, hogy a cseh elnökség idején tartson egy ilyen témájú, nem hivatalos csúcstalálkozót. A szélesebb Európa együttműködésének koncepcióját Franciaország javasolta. A platform elsősorban azon országok számára lenne megnyitva, amelyek szeretnének szorosabb együttműködést kiépíteni az EU-val.

Petr Fiala két hete az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával folytatott prágai tárgyalások után közölte, hogy a tervezett informális csúcstalálkozó Ukrajna újjáépítésével is foglalkozhatna. A cseh kormányfő szeretné, ha a fórumon Volodimir Zelenszkij ukrán államfő személyesen is megjelenhetne.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak az idei második félévben két hivatalos csúcstalálkozója van betervezve, október 20-ra és 21-re, illetve december 15-re és 16-ra. A legutóbbi, múlt heti EU-csúcstalálkozón az állam- és kormányfők jóváhagyták Ukrajna és Moldova uniós tagjelöltségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!