TV műsor

Cseh külügyminiszter: az EU-tagságnak nincs alternatívája

Külföld, 2019.05.16

Csehország számára az európai uniós tagságnak nincs alternatívája, és Prága semmiféle más utat nem is keres - jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter csütörtökön Prágában a kelet-európai országok EU-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmával megrendezett konferencián.  

"Számunkra az EU-tagság egyértelműen kedvező" - hangsúlyozta a külügyminiszter. Rámutatott: az EU-tagság nem értékelhető csak a gazdaság szemszögéből, de látni kell azt is, hogy Csehország olyan államokkal van egy szövetségben, amelyek közös értékeket vallanak.

"A NATO-tagsággal együtt az EU-tagság egyértelműen összeköt minket (Csehországot) a fejlett és prosperáló Nyugattal. Összeköt minket mindazokkal, akikkel közös értékeket vallunk" - fejtette ki Petrícek.

Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh biztosa szerint gazdasági szempontból Csehország sokat nyert az európai uniós tagsággal. "Gazdasági szempontból Csehország a nyerő oldalon áll. Ma gazdaságilag erősebbek vagyunk" - szögezte le Jourová. Azt mondta: az Európai Bizottság minden tagállam véleményét meghallgatja, és kompromisszumos döntéseket hoz, hogy senki se érezhesse magát vesztesnek.

Andrej Babis kormányfő beszédében síkraszállt az EU-tagállamok szerepének megerősítése mellett. "Elsősorban arra van szükség, hogy a tagállamok maguk dönthessenek az európai alapokból kapott pénzek felhasználásáról" - húzta alá a miniszterelnök.

Csehország több kelet-európai országgal együtt 2004 május elsején lett az Európai Unió tagja.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!