Cseh külügyminiszter: Csehország megpályázza az ENSZ BT nem állandó tagságát

Külföld, 2023.05.31

Csehország pályázni fog az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagjának helyére 2032-ben és 2033-ban - közölte Jan Lipavsky külügyminiszter a legfőbb cseh politikai vezetők egyeztető találkozója után szerdán Prágában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja van, ebből az öt nagyhatalom állandó tag, míg 10 helyre mindig a pályázók közül választ egy-egy országot két-két évre az ENSZ Közgyűlése. A megválasztott országok régiókat képviselnek.

Csehország 1994-ben és 1995-ben már betöltötte ezt a tisztséget, másodszor 2007-ben pályázott, de a választáson Horvátország került ki győztesen. A Csehországot érintő választás 2031-ben lesz.

A jelölést a külügyminisztérium előre egyeztette az államfővel és a miniszterelnökkel. Jan Lipavsky újságírók előtt a lépést azzal indokolta, hogy miután Oroszország az európai civilizáció lényegét fenyegeti, Csehország közép-európai államként fokozott felelősséget érez az ENSZ alapokmányának védelme ügyében.

"Szeretnénk hozzájárulni a fennálló nemzetközi rend és a biztonság megőrzéséhez, az emberi jogok érvényesítéséhez" - szögezte le a cseh diplomácia irányítója. Csehország készen áll arra, hogy ezt a felelősséget a biztonsági tanácsi tagságával is vállalja - tette hozzá Jan Lipavsky.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!