Csehország az Európai Bírósághoz fordul egy határ menti lengyel bánya kiterjesztése miatt

Külföld, 2021.02.22

Csehország az Európai Bíróságon bepereli Lengyelországot, mert véleménye szerint egy határ menti lengyel külszíni bánya területének kiterjesztése veszélyezteti a szomszédos csehországi települések vízellátását, és súlyos ökológiai problémákat okozhat - döntött a cseh kormány hétfői ülésén.

A hivatalos közlés szerint Csehország azt követeli Lengyelországtól, hogy állítsa le a bánya kiterjesztésének munkálatait. A cseh környezetvédelmi minisztérium és a külügyminisztérium közös beadványát a lengyel Turów felszíni barnaszénbánya ügyében február végén, március elején küldik el az Európai Bíróságnak - mutatott rá a közlemény.

Csehország meggyőződése, hogy Lengyelország a felszíni barnaszénbánya működésének meghosszabbításával és területének kiterjesztésével összefüggésben nem tartotta be a kötelező európai uniós szabályokat.

Korábbi nyilatkozatok szerint a csehek különösen azt kifogásolják, hogy a lengyelek érdemben nem hajlandók foglalkozni aggodalmaikkal, és nem adnak konkrét tájékoztatást a bánya területének kiterjesztéséről.

A Turów külszíni barnaszénbánya Lengyelország délnyugati csücskében, a német és a cseh határ közelében terül el. A lengyel hatóságok 2044-ig meghosszabbították a régióban működő szénerőmű működési engedélyét, s egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. A bánya helyenként több mint 300 méter mély lenne.

A határ menti cseh települések - egyebek között Uhelná, Václavice, Oldrichov na Hranicích és Hrádek nad Nisou - regionális szinten, majd a cseh kormány tárcaközi szinten kért a lengyelektől együttműködést és tárgyalásokat. Prága szerint a lengyelek a csehek kezdeményezéseit többnyire elutasították, és azt állítják, hogy a Turów bánya területének kiterjesztése nem lesz komolyabb hatással a határ menti területekre.

"Lengyelország lényegében nem kommunikál az ügyben Csehországgal, nem ad megfelelő tájékoztatást, és ezzel nehezíti a megoldás megtalálását. Lengyelország eljárása ellentétes az uniós joggal. Ezért fordulunk az Európai Bírósághoz" - szögezte le ismételten Richard Brabec cseh környezetvédelmi miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!