Csehország lakosságának kilenc százaléka a mostani gazdasági válság előtt is energiaszegénységben élt

Külföld, 2022.11.29

A cseh lakosság mintegy kilenc százaléka, azaz 900 ezer ember már a jelenleg érzékelhető gazdasági válság és a drágulási hullám kezdete előtt is úgynevezett energiaszegénységben élt - állapította meg a hivatalos statisztikai adatokat elemző tanulmány, amelyet civil szervezetek mutattak be kedden Prágában.

A szóban forgó mintegy 900 ezer ember már akkor sem tudta megfelelő módon fűteni a lakását, bevételeikhez viszonyítva túl sokat fizettek az energiáért, illetve ennek következtében eladósodtak. A cseh gyerekek egytizede, mintegy 220 ezer fiatal élt ilyen családokban, és a probléma több mint 300 ezer nyugdíjast is érintett. A nehézségekkel küldők többsége túlságosan energiaigényes házakban lakott.

A tanulmányt négy civil szervezet és az Ostravai Egyetem készítette a Cseh Statisztikai Hivatal adatai alapján. Keddi prágai sajtótájékoztatójukon a készítők azt javasolták a kormánynak, hogy az állami támogatásokat kiemelten irányítsák ezekre a családokra, illetve nagyobb mértékben támogassák a régebbi házak felújítását, hogy kevésbé legyenek energiaigényesek.

"Szerettünk volna rámutatni azon emberek problémáira, akiknek az energia beszerzése hosszú távon nagy gondokat okoz. A lakosság ezen rétege már az alacsony árak idején is energiaszegénységben élt" - jelentette ki Jan Klusácek.

Az energiaszegénységgel korábban is sújtott félmillió háztartás felét kisgyermekes családok alkották. Mintegy 130 ezer háztartásban az egyik szülő egyedül nevelte egy vagy több gyermekét.

Az energiafogyasztás megfizetése tartósan mintegy 90 ezer embernek jelentett nehézséget, 60 ezren pedig gyakran küszködtek ezzel a problémával - idézték a szerzők a tanulmány adatait a sajtótájékoztatón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!