Csehország napi ötmillió euró büntetést javasol kiszabni Lengyelországra a Turów bánya miatt

Külföld, 2021.06.07

A cseh kormány megbízta a környezetvédelmi és a külügyi minisztériumok vezetőit Richard Brabecet és Jakub Kulháneket, hogy tárgyaljanak Lengyelországgal egy kormányközi megállapodás megkötéséről a lengyel Turów barnaszénbánya kibővítése miatt a két ország között kialakult vitában - közölték a cseh kormány hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Martin Smolka, a cseh kormány megbízottja az Európai Bíróságon pedig feladatul kapta, hogy javasolja a testületnek: hozzon döntést arról, hogy Lengyelország napi ötmillió eurós pénzbüntetést fizessen azért, mert nem tartja tiszteletben a bíróság döntését a bánya működésének azonnali ideiglenes felfüggesztéséről.

"Elképzeléseink szerint a megállapodás nem szólhat csak a lengyelek által a cseheknek fizetendő kárpótlásról" - mondta Richard Brabec környezetvédelmi miniszter újságíróknak.

Az Európai Bíróság május 21-én rendelte el, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a cseh határhoz közeli Turów barnaszénbányában. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azonban nyilvánosan kijelentette, hogy Varsó a bírósági döntést "természetesen nem tartja be", mert annak súlyos negatív gazdasági következményei lennének Lengyelország számára.

Csehország áprilisban emelt panaszt az Európai Bíróságon Lengyelország ellen. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A csehek annak kapcsán fordultak az Európai Unió Bíróságához, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!