TV műsor

Csehország nem fogja visszavonni Koszovó elismerését

Külföld, 2019.10.10

Csehország nem fogja visszavonni Koszovó függetlenségének elismerését - ebben állapodtak meg Prágában csütörtökön vezető cseh politikusok a Hradzsinban tartott hagyományos külpolitikai egyeztetésükön.

Koszovó függetlensége cseh elismerésének visszavonására Milos Zeman államfő tett korábban több alkalommal - a nyilvánosság előtt is - javaslatot.

"Egyetértettünk abban, hogy ez a kérdés most nincs napirenden" - jelentette ki a találkozó után újságírók előtt Tomás Petrícek külügyminiszter.

"A nemzetközi helyzetben nem történt olyan változás, amely indokolná, hogy Csehország megváltoztassa az utóbbi tíz évben elfoglalt álláspontját" - toldotta meg a tárcavezető.

Ugyanakkor a legfőbb cseh közjogi méltóságok - Milos Zeman államfő, Andrej Babis kormányfő, a parlament két kamarájának elnökei, illetve a külügyminiszter - egybehangzóan "vitathatónak" minősítették azt a módot, ahogyan a cseh kormány 2008-ban elismerte Koszovó függetlenségét. A Miroslav Topolánek vezette jobboldali kabinet akkor úgy ismerte el Koszovót, hogy ezt a parlament ellenezte.

Tomás Petrícek szerint Csehország álláspontját Koszovóval kapcsolatban jól jelzi az a tény is, hogy Pristinában a cseh diplomáciai képviselet élén nincs nagykövet, csak ügyvivő.

Milos Zeman szeptemberi belgrádi látogatásán közölte: javasolni fogja kollégáinak, hogy Csehország vonja vissza Koszovó önállóságának elismerését. A vezető cseh politikusok csütörtökön kinyilvánították, hogy Csehország a lehető legjobb kapcsolatokra törekszik Szerbiával.

A legfelsőbb cseh közjogi méltóságok a találkozón megerősítették, hogy Prága határozottan támogatja a nyugat-balkáni országok csatlakozását az Európai Unióhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!