Csehország üdvözli az EU-bíróság döntését a Turów bánya ügyében

Külföld, 2021.09.21

Csehország egyértelműen üdvözli az Európai Unió Bíróságának hétfői döntését a dél-lengyelországi Turów bánya ügyében, ugyanakkor változatlanul bízik abban, hogy a cseh-lengyel vitát sikerül kétoldalú tárgyalások alapján békésen rendezni - áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet a cseh külügyminisztérium és a környezetvédelmi minisztérium közösen adott ki kedden Prágában.

Ennek érdekében Prága folytatni kívánja a tárgyalásokat Varsóval egy nemzetközi egyezmény megkötéséről, amely orvosolná a szénbánya működésének mai és jövőbeni negatív következményeit cseh területen - szögezi le a nyilatkozat.

Az Európai Unió Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határon fekvő Turów szénbányában.

A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kell fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének május 21-i, a bányászatot megtiltó határozatához.

Richard Brabec cseh környezetvédelmi miniszter úgy véli, hogy a luxemburgi székhelyű testület döntése "elegendő motiváció és nyomás" arra, hogy Turówban befejezzék a bányászást. "Az 500 ezer eurós napi büntetés elegendő, bár Csehország ennek tízszeresét javasolta" - mondta Brabec újságíróknak Prágában.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter a Twitteren reagált a bírósági döntésre. "Legfőbb célunk továbbra is az, hogy a cseh oldalon ne kerüljön veszélybe az ivóvízhez való hozzáférés" - írja a tárcavezető.

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában.

A cseh kormány attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!