Csehországban Zeman és más politikusok oroszbarát politikája ellen tüntettek

Külföld, 2021.04.29

Ezrek tüntettek csütörtök este Prágában és több cseh nagyvárosban Milos Zeman államfő, illetve más cseh politikusok oroszbarát politikája ellen.

A Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet felhívására Prágában a Vencel téren mintegy 20 ezer ember gyűlt össze, akik szerint Csehország a Nyugathoz, nem Oroszországhoz tartozik, és amiat tiltakoztak, hogy Milos Zeman államfő a vrbeticei lőszerraktárakban 2014-ben történt robbanások ügyében Moszkva oldalára állt.

Míg Andrej Babis miniszterelnök szerint a robbanásokban szerepet játszottak az orosz titkoszolgálatok, addig Milos Zeman vasárnapi televíziós interjújában azt állította, hogy az eseményeknek két változata létezik, az orosz ügynökök részvétele a robbanásokban nem bizonyított, ezért a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában. A cseh sajtó szerint Zeman ezzel az orosz álláspontot képviselte, és muníciót adott az orosz propagandának. Babis a héten megismételte, hogy az eseményeknek szerinte csak egy változata van.

Az ellenzéki szenátorok egy csoportja ezért bejelentette: bepereli az elnököt az alkotmánybíróságon, mert szerintük Zeman tevékenysége kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Milos Zeman államfő immár Csehország biztonságát veszélyezteti, tevékenységének egyszavas megnevezése hazaárulás - jelentette ki Prágában Benjamin Roll, a Millió pillanat a demokráciáért szervezet elnöke. Felszólította a szenátorokat, hogy kezdeményezzék Zeman visszahívását az elnöki tisztségéből.

Hasonló tüntetések - néhány száz fős részvétellel - voltak Brünnben, Ostraván, Pilzenben és más nagyvárosokban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!