TV műsor

Csehországban Zeman és más politikusok oroszbarát politikája ellen tüntettek

Külföld, 2021.04.29

Ezrek tüntettek csütörtök este Prágában és több cseh nagyvárosban Milos Zeman államfő, illetve más cseh politikusok oroszbarát politikája ellen.

A Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet felhívására Prágában a Vencel téren mintegy 20 ezer ember gyűlt össze, akik szerint Csehország a Nyugathoz, nem Oroszországhoz tartozik, és amiat tiltakoztak, hogy Milos Zeman államfő a vrbeticei lőszerraktárakban 2014-ben történt robbanások ügyében Moszkva oldalára állt.

Míg Andrej Babis miniszterelnök szerint a robbanásokban szerepet játszottak az orosz titkoszolgálatok, addig Milos Zeman vasárnapi televíziós interjújában azt állította, hogy az eseményeknek két változata létezik, az orosz ügynökök részvétele a robbanásokban nem bizonyított, ezért a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában. A cseh sajtó szerint Zeman ezzel az orosz álláspontot képviselte, és muníciót adott az orosz propagandának. Babis a héten megismételte, hogy az eseményeknek szerinte csak egy változata van.

Az ellenzéki szenátorok egy csoportja ezért bejelentette: bepereli az elnököt az alkotmánybíróságon, mert szerintük Zeman tevékenysége kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Milos Zeman államfő immár Csehország biztonságát veszélyezteti, tevékenységének egyszavas megnevezése hazaárulás - jelentette ki Prágában Benjamin Roll, a Millió pillanat a demokráciáért szervezet elnöke. Felszólította a szenátorokat, hogy kezdeményezzék Zeman visszahívását az elnöki tisztségéből.

Hasonló tüntetések - néhány száz fős részvétellel - voltak Brünnben, Ostraván, Pilzenben és más nagyvárosokban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!