Csíkszeredában cselekvési tervet dolgoztak ki a közbiztonság javítására

Külföld, 2023.11.13

Tízpontos cselekvési tervet dolgozott ki, illetve közösségi és politikai összefogást szorgalmaz a városvezetés a közbiztonság javítására Csíkszeredában, miután a napokban több járókelő elleni támadás történt a nyílt utcán - jelentette be hétfőn Korodi Attila polgármester.

A székelyföldi Hargita megye székhelyének elöljárója a város főterén tartott sajtótájékoztatón számolt be azokról az intézkedésekről, amelyeket az elmúlt időszakban hoztak a közrend és közbiztonság javítására, és egy tízpontos cselekvési tervet is bemutatott a további teendőkről.

"Országos szinten az egyik legnyugodtabb és legnormálisabb városban élünk, viszont amikor valaki elleni támadásról jön a hír, akkor mindig egy ismerősünk, egy szomszédunk, vagy éppen egy barátunk ismerőse az áldozat" - mondta. Hozzátette, hogy mivel a helyzet évek során alakult ki, a megoldás sem lehet azonnali.

Közölte: a cselekvési terv megvalósításához közösségi és politikai összefogás kell, kormányzati és parlamenti intézkedések is szükségesek, amihez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakciójának a támogatását kéri. Ugyanakkor petíciót is indít a cselekvési terv támogatására.

Felidézte: a városvezetés a közrend javítására létrehozta a helyi rendőrséget, javította a közvilágítást, térfigyelő kamerákat helyezett ki, melyek számát a jövőben megnégyszerezi.

- De számos olyan intézkedésre is szükség van, amely a bukaresti kormány hatásköre - mondta -, például a helyi rendőrség és csendőrség esetében meg kellene szüntetni a létszámkorlátozást, és engedélyezni kell a munkaerőfelvételt. A járőrözés a leghatékonyabb módja a rendbontás megelőzésének, és ehhez növelni kell a járőrök számát, mivel ez az elmúlt húsz évben 80 százalékkal csökkent - mondta.

Kérte, hogy a román kormány és parlament fogadja el a törvényi keretet, mely lehetővé teszi az önkéntes polgárőrség megalapítását, illetve a 18 év alatti elkövetők valós megbüntetését. Kérte továbbá, hogy a bukaresti kormány kösse munkaviszonyhoz a szociális segélyek folyósítását, tegye lehetővé, hogy a lakosok állandó lakcím nélkül is kaphassanak személyi igazolványt.

Korodi Attila szerint a csíkszeredai közbiztonsági gondokra a mobilitás miatt az egész Csíki-medencére kiterjesztve kell megoldást találni, ehhez a többi település elöljáróinak az együttműködését kérte.

A csíkszeredai intézkedések között említette, hogy a játéktermek csak 20 óráig tarthatnak nyitva, és 23.30 órakor az éjjel-nappali boltoknak is be kell majd zárni. A városban található szórakozóhelyek működésére külön szabályzatot dolgoznak ki, ezt a város képviselőtestületének e havi ülésén fogadják el.

Hangsúlyozta: kormányszintű döntésekre is szükség van, ezek nélkül nem tudják biztosítani a nyugalmat a városban, és a lakosság segítségét kérte a pénteken indítandó petíció támogatásához. "Ha nincs összefogás, akkor Bukarestben nem fogják komolyan venni az általunk megfogalmazott kéréseket" - mutatott rá Korodi Attila.

Csíkszeredában azután került ismét - immár sokadszor - napirendre a közbiztonság kérdése, hogy múlt héten három járókelőt is megtámadtak a nyílt utcán. Sajtóbeszámolók szerint kedden egy idős férfit, csütörtökön két fiatal nőt ütlegelt három tinédzser, egyik áldozatnak egy hétnél tovább gyógyuló sérüléseket okoztak.

A Hargita megyei rendőrség közölte, hogy azonosítottak két feltételezett elkövetőt, egy 14 és egy 15 éves lányt. A rendvédelmi szervek múlt héten a város két középiskolájában is ellenőrzést végeztek, ahol a diákoknál veszélyes tárgyakat találtak: kilenc kést és egy bokszgyűrűt elkoboztak.

A székelyföldi városban korábban is voltak hasonló esetek: év elején fiatal párra támadtak rá ismeretlenek. 2021 decemberében nagy felháborodást keltett, amikor a vasútállomás előtt megkéseltek egy taxist. 2022. november 4-én a város központjában egy 22 éves nőt sebesített meg több késszúrással volt élettársa, az áldozat pár hétre rá belehalt érüléseibe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!