Csökkenést jelez az orosz beszerzésimenedzser-index

Külföld, 2020.11.02

Októberben már a második egymást követő hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn azt közölte, hogy az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) május óta legalacsonyabb szintre, 46,9 pontra esett a szeptemberi 48,9 és az augusztusi 51,1 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének zsugorodását jelenti.

A koronavírus új hullámának további erősödése nyomán októberben különösen a termelés és az új megrendelések estek vissza. Az új megrendeléseken belül a belföldi megrendelések zuhantak, az exportmegrendelések viszont 2018 decembere óta először nőttek.

A Markit egyik elemzője szerint az orosz feldolgozóipari szektor teljesítménye 2021 második negyedévéig biztosan zsugorodik.

Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát.

Az orosz gazdaság növekedése tavaly 1,3 százalékra lassult az előző évi 2,5 százalékról. Elsősorban a koronavírus-járvány hatására az orosz hazai össztermék (GDP) 8 százalékkal csökkent az idei második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben még 1,6 százalékkal nőtt.

Elemzők 4 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak ebben az évben. Ez nagyjából megegyezik az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium 3,9 százalékos csökkenési jóslatával. A jegybank két hete 4,5-5,5 százalékról 4-6 százalékra változtatta a GDP idei visszaesésére vonatkozó előrejelzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!