Csökkent a brit gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben

Külföld, 2022.11.11

A várakozásoknak megfelelően csökkent a brit gazdaság teljesítménye szeptemberben és a harmadik negyedév egészében is. A visszaesés mértéke ugyanakkor kisebb a vártnál.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett első becslése szerint a hazai össztermék (GDP) a szeptemberrel zárult három hónapban 0,2 százalékkal esett vissza a második negyedévben elért szinthez képest.

Szeptemberben 0,6 százalékos GDP-csökkenést mértek havi összevetésben az augusztusi 0,1 százalékos visszaesés után.

A Bank of England legújabb pénzügypolitikai jelentése azt valószínűsítette, hogy Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - a következő két évet recesszióban tölti.

Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal az 1920-as években elkezdődött.

A brit gazdaság valószínűleg már az idén recesszióba kerül, mivel a brit jegybank előrejelzése szerint a GDP várhatóan a negyedik negyedévben is csökken. Az általánosan elfogadott technikai meghatározás szerint egy adott gazdaság akkor tekinthető recesszióban lévőnek, ha a hazai össztermék értéke két egymást követő negyedévben visszaesik.

Az idei harmadik negyedévi visszaesés ugyanakkor elmaradt a Bank of England által várttól, a brit jegybank ugyanis új pénzügypolitikai előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a GDP az idei második negyedévben mért 0,2 százalékos növekedés után a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent.

A Bank of England a negyedik negyedévre 0,3 százalékos GDP-csökkenéssel számol.

A jegybanki prognózis szerint 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben 1 százalékkal csökken.

A brit statisztikai hivatal pénteki ismertetése szerint a harmadik negyedévi visszaesés azt is jelenti, hogy a brit GDP a negyedév végén 0,4 százalékkal volt alacsonyabb a 2019 negyedik negyedévében - a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes negyedévben - elért szintnél.

Az ONS beszámolója szerint a brit GDP 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye a harmadik negyedévben stagnált az előző negyedévben mért 0,2 százalékos növekedés után. A szektor bruttó hozzáadott értéke szeptemberben 0,6 százalékkal csökkent havi összevetésben, de a statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy ebben része volt a néhai uralkodó, a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő búcsúszertartásainak idejére meghirdetett rendkívüli munkaszüneti napnak is.

A termelőszektorok teljesítménye 1,5 százalékkal - ezen belül a feldolgozóiparé 2,3 százalékkal - csökkent a harmadik negyedévben. A statisztikai hivatal kiemeli a pénteki ismertetésben, hogy ez volt az ötödik olyan negyedév egymás után, amelyben a termelőágazatok kibocsátása visszaesett.

A Bank of England azonban a recessziós környezet ellenére is ütemesen szigorítja monetáris politikáját.

A jegybank tavaly december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és alapkamata az eddigi nyolc emelés után jelenleg 3,00 százalék.

A szigorítási ciklus fő hajtóereje az évtizedek óta nem tapasztalt ütemű infláció.

A brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a tizenkét havi összevetésben számolt fogyasztói infláció szeptemberben 10,1 százalék volt, a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!