TV műsor

Csökkent a közveszélyes iszlamisták száma Németországban

Külföld, 2019.10.16

Csökkent a közveszélyesként számon tartott iszlamisták száma Németországban egy kormányzati kimutatás szerint, amelyet szerdán ismertettek hírportálok.

Az ellenzéki Zöldek szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának írásbeli kérdésére készített összeállítás szerint 688 ember szerepel az iszlamista meggyőződésből terrorcselekményre vagy más erőszakos bűncselekményre hajlandónak tartott személyek nyilvántartásában, ami 60 fővel kevesebb a fél évvel korábbi 748-nál.

Azonban a hatóságok szerint korai lenne csökkenteni a radikális iszlamizmusra fordított figyelmet és erőforrásokat, azért is, mert nem tudni, hogy hány Németországból származó fogvatartott szabadult ki a török hadsereg művelete révén a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet lefegyverzett harcosait és a hozzátartozóikat kurd felügyelet alatt őrző észak-szíriai táborokból. További lehetséges veszélyforrás, hogy több Németországban fogva tartott közveszélyes iszlamista hamarosan szabadlábra kerülhet.

A potenciális iszlamista terroristák környezetében mozgó, és lehetséges akcióik támogatására hajlandó, úgynevezett releváns személyek nyilvántartásában 501 fő szerepel, szemben a tavaszi 485-tel - áll a kormány összeállításában.

Korábbi kormányzati adatok szerint az utóbbi években mintegy 1050 személy távozott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba, 220 meghalt, és nagyjából 110-en kerülhettek a dzsihadista szervezetet visszaszorító kurd erők fogolytáboraiba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!