Csökkent a német ipar termelése júniusban

Külföld, 2021.08.06

Csökkent az ipari termelés Németországban júniusban az előző hónaphoz képest, már a harmadik egymást követő hónapban.

Dacára annak, hogy az egész világban lazították vagy feloldották a járványügyi előírásokat, a német ipar teljesítménye gyengébb volt a második negyedévben az első negyedévinél, jelezve, hogy az ellátási láncban kialakult zavarok nagyobb fenyegetést jelentenek az iparra, mint a koronavírus-járvány.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint júniusban 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítottak a májusi 0,8 százalékos visszaesés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 5,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés júniusban, mérséklődött az ütem a májusi 16,6 százalékos és az áprilisi 27,6 százalékos ugráshoz képest.

A termelés volumene júniusban szezonális és naptári hatással kiigazítva még mindig 6,8 százalékkal maradt el a járvány kirobbanása előtti utolsó "békebeli" hónap, a 2020. februári szinthez képest.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva májushoz képest 0,9 százalékkal csökkent az ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban júniusban. A tartós javak, köztük a gépek és autók gyártása 2,9 százalékkal, a félkész termékek előállítása pedig 0,9 százalékkal csökkent, míg a fogyasztási cikkek termelése 3,4 százalékkal nőtt. Az energiatermelés 0,6 százalékkal, az építőipari termelés pedig 2,6 százalékkal esett vissza.

A második negyedévben 0,6 százalékkal csökkent Németország ipari termelése az előző negyedévhez képest, ezen belül is az autógyártás teljesítménye 11,2 százalékkal esett vissza.

A gazdasági minisztérium közlése szerint az építőipart hátráltató alapanyaghiány mellett a globális chiphiány számlájára írható az ipari termelés gyengesége. Bár a félkész termékek gyártását visszavető chiphiány nem fog egyhamar megszűnni, a minisztérium és elemzők óvatosan optimisták maradtak az általános kilátásokat illetően, mivel a kereslet élénkül és az export lendületesen bővül.

Ha az ellátási lánc normalizálódik, az ipari termelés gyorsan behozza a lemaradást. Ezt a véleményt támasztja alá az a tény, hogy az új megrendelések szépen gyarapodnak, a vállalati raktárkészletek pedig az utóbbi 14 hónap közül 12-ben csökkentek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!