Csökkent az orosz szolgáltatószektor teljesítménye novemberben

Külföld, 2021.12.03

Már a második egymást követő hónapban csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye novemberben részben a lanyha kereslet hatására, amiben komoly szerepet játszott, hogy október 30-tól november 7-ig egyhetes munkaszünetet rendeltek el az országban a terjedő koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet pénteken azt közölte, hogy a novemberi orosz szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 47,1 pontra süllyedt az októberi 48,8 pontról. Szeptemberben a mutató még 50,5 ponton állt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelenti, 50 pont alatt pedig zsugorodását.

Novemberben a mutató tavaly október óta a legnagyobb mértékben romlott. A belső kereslet lanyha volt, a külföldi kereslet pedig az októberi szinten stagnált. A termelői árak mutatója az elmúlt hat hónapja legmagasabb szintjére emelkedett, a foglakoztatásra vonatkozó almutató az októberi szinten maradt.

A mutató tavalyi mélypontja áprilisban volt 12,2 ponton, a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott intézkedések nyomán.

Az index 2016 óta rendre a vízválasztónak számító 50 pont fölött mozgott tavaly márciusig.

Az idén novemberben az orosz szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató 48,4 pontra gyengült az októberi 49,5 pontról (szeptember: 50,5 pont). A kompozit mutató januárban került először 50 pont fölé tavaly szeptember óta, és idén augusztusban süllyedt először 50 pont alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!