Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban havi és éves szinten márciusban

Külföld, 2024.05.06

Havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek a termelői árak márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban - áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett közleményében.

Márciusban az euróövezetben az elemzői várakozásokkal összhangban 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak februárhoz képest, amikor 1,1 százalékos esést mértek.

Az EU-ban termelői árak csökkenése 0,5 százalék volt februárhoz mérve, amikor 1,0 százalékos esést regisztráltak.

Az euróövezetben az energiaárak egy hónap alatt 1,8 százalékkal csökkentek, miután februárban 3,6 százalékkal estek. Az Európai Unióban az energiaárak havi szinten 2,0 százalékkal csökkentek az év harmadik hónapjában a februárban regisztrált 3,3 százalékos esést követően.

Energiaárak nélkül a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,2 százalékkal nőttek márciusban.

Egy év alatt, 2023 márciusa óta 7,8 százalékos volt az euróövezeti termelőiárak csökkenése az elemzők által várt 7,7 százalék helyett az előző havi 8,5 százalékos esést követően. A termelői árak éves szintű zuhanása elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 20,0 százalékkal estek márciusban a februári 21,3 százalékos éves csökkenés után.

Az EU-ban éves összevetésben 7,6 százalékkal csökkentek a termelői árak márciusban, egy hónappal korábban 8,2 százalékos visszaesést mértek.

Az energiaárak nélkül márciusban a termelői árak éves szinten 1,3 százalékkal csökkentek az euróövezetben és 1,5 százalékkal az EU-ban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!