Dacian Ciolos nyerte az USR-PLUS elnökválasztásának első fordulóját

Külföld, 2021.09.23

Dacian Ciolos európai parlamenti képviselő, az USR-PLUS társelnöke nyerte 46 százalékkal a bukaresti kormányból kilépett, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) illetve a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) fúziójából tavaly alakult párt belső választásának csütörtökön lezárult első fordulóját.

A pártelnöki tisztségért folytatott küzdelemben a második fordulóban Dan Barna volt miniszterelnök-helyettes, az USR PLUS másik társelnöke lesz az ellenfele, aki a voksok 43,9 százalékát szerezte meg.

A harmadik jelölt, Irineu Darau szenátor, az USR Brassó megyei szervezetének volt elnöke a szavazatok 10,1 százalékát kapta a szeptember 15-én kezdődött online voksoláson. A versenyből kiesett jelölt közölte: egyik versenyben maradt jelöltet sem támogatja, mert elégedetlen a párt jelenlegi vezetésével.

A voksoláson a több mint 44 ezer szavazati joggal rendelkező párttag közül csaknem 33 ezer (74,4 százalék) vett részt. A szintén online szavazással megszervezendő második forduló az USR-PLUS október 2-3-án tartandó kongresszusa előtt ér véget.

Az internetnemzedék két romániai rendszerkritikus, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a közélet megtisztulását hirdető pártja - a magát jobbközép alakulatként meghatározó, Dan Barna vezette USR és a centrista, Dacian Ciolos volt miniszterelnök által alapított PLUS - tavaly augusztusban, a parlamenti választási kampány előtt döntött a teljes fúzióról, de már a 2019-es EP-választásokon és a romániai elnökválasztásokon is választási szövetségben, közös jelölteket támogatva vett részt.

Az USR-PLUS a parlamenti helyek 17 százalékát szerezte meg 2020 decemberében, és a 29 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Nemzeti Liberális Párttal (PNL), illetve a 6,5 százalékos Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alakított kormánykoalíciót. Az USR-PLUS miniszterei azonban több ízben nyílt konfliktusba kerültek Florin Citu liberális miniszterelnökkel. Az egészségügyi miniszter leváltása miatt áprilisban kialakult első válságot még elsimította a koalíció, de amikor Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára szeptember elején a szövetség második miniszterét is leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről, az USR-PLUS kilépett a kormányból.

Az USR-PLUS bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a Citu-kabinet ellen, amelynek a parlamenti beterjesztéséhez a nacionalista, vírustagadó ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetségtől (AUR) szerzett támogatást.

A politikai szereplők és a bukaresti média arra számít, hogy a kormányválság a PNL szombaton tartandó, illetve az USR-PLUS október elején rendezendő tisztújító kongresszusa után érhet véget Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!