Dakar-rali - Ekström nyerte a prológot az autósoknál

Külföld, 2024.01.05

Az Audival versenyző Mattias Ekström, Emil Bergkvist svéd duó volt a leggyorsabb az autósok mezőnyében a Szaúd-Arábiábiában zajló 46. Dakar-rali pénteki prológján.

Az al-Ulában rendezett 27 kilométeres gyorsasági szakaszt Ekströmék 16:30 perc alatt teljesítették, mögöttük a Seth Quintero, Dennis Zenz amerikai, dán kettős zárt másodikként, míg a Sebastien Loeb, Fabian Lurquin francia, belga páros harmadikként.

A verseny hivatalos honlapja szerint a címvédő és sorozatban harmadik sikeréért harcba szálló katari Nasszer al-Attijah a francia Mathieu Baumel navigátorral az oldalán a 12. pozícióból várja a szombati folytatást.

A motorosoknál a Hondával versenyző spanyol Tosha Schareina volt a leggyorsabb a prológon. A címvédő argentin Kevin Benavides kilencedik lett, míg a szatmárnémeti születésű Gyenes Emánuel a 47. helyen fejezte be prológot.

A Challenger kategóriában Yamaha homokfutóval induló Lónyay Pál az olasz Filippo Ippolitóval az oldalán a 19. pozícióban zárt a géposztályban.

A kamionosoknál a Qualisport Racing triója, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László a 22. időt érte el a Scaniával, míg MAN-nal Darázsi Zsolt, Léner Tibor és a francia Pierre Calmon 31., Szalai Norbert pedig a Frédéric Becart-ral és a szlovák Pavel Faskóval a 45. idővel ért célba.

A Dakar-rali szombaton az al-Ula és al-Hinakija közötti 405 kilométeres gyorsaságival folytatódik.


Eredmények, Dakar-rali, prológ, al-Ula (27 kilométer, a dobogósok):

autósok:
1. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 16:30 perc
2. Seth Quintero, Dennis Zenz (amerikai, dán, Toyota) 23 másodperc hátrány
3. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 38 mp h.

motorosok:
1. Tosha Schareina (spanyol, Honda) 17:35 perc
2. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 12 másodperc hátrány
3. Ross Branch (botswanai, Hero) 19 mp h.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!