Dán miniszter: fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében

Külföld, 2022.09.12

A jövőben fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében, amire a NATO-n belüli szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni - jelentette ki Morten Bodskov dán védelmi miniszter hétfőn Varsóban, miután lengyel hivatali partnerével tárgyalt.

A Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel közös sajtóértekezleten Bodskov úgy értékelte, hogy az ukrajnai háború évekig elhúzódhat, a Balti-tenger térségében pedig biztosan növekedni fog az orosz aktivitás.

Dánia számára a balti-tengeri medence rendkívül fontos térség, ezért az orosz lépésekre a szövetségesekkel folytatott szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni - húzta alá.

Blaszczak kiemelte a két ország együttműködését a NATO gyorsreagálású erőit koordináló, dán-lengyel-német vezetésű, az északnyugat-lengyelországi Szczecinben működő parancsnokság keretében.

Kitért a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködésre is, utalva a Norvégiából a dániai hálózaton keresztül a Balti-tenger alatt Lengyelországba vezető Baltic Pipe gázvezetékre, amelyet tervek szerint szeptember végén állítanak működésbe. "A biztonsági együttműködésünk ezért nagyon széleskörűen fogható fel" - jegyezte meg a lengyel kormányfőhelyettes.

Blaszczak közölte: Lengyelország és Dánia elégedettséggel fogadják, hogy hamarosan Svédország és Finnország is csatlakozik a NATO-hoz.

Mint elmondta, Bodskovval megvitatták a Baltikum biztonsága mellett az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatását, valamint a lengyel-dán katonai együttműködés megerősítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!