Dél-Franciaországban közös listát indít az ellenzéki jobboldal és Macron pártja a júniusi regionális választásokon

Külföld, 2021.05.03

A francia ellenzéki jobboldalon egyre hevesebb vitává fajult hétfőn az a megállapodás, amely alapján a júniusi regionális választásokon a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaságiak (LR) és Emmanuel Macron államfő pártja közös listát állít.

A hétvégén tető alá hozott megállapodás értelmében a Köztársaság lendületben (LREM) kormánypárt nem indít külön listát a régióban, hanem a kormánypárti politikusok csatlakoznak a régiót jelenleg vezető konzervatív Renaud Muselier listájához, s ez utóbbi lesz a közös lista vezetője a június 20-án és 27-én esedékes kétfordulós választásokon.

Az LR-LREM közös lista célja köztársasági frontot létrehozni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel szemben, amelynek listáját egy korábban az LR-ben politizáló, országosan ismert politikus, Thierry Mariani vezeti.

Jean Castex miniszterelnök, aki szintén az LR-ből érkezett a kormány élére, támogatásáról biztosította a közös listát, és egy vasárnapi lapinterjúban úgy értékelte, hogy a dél-franciaországi politikai erők egyesülése egyik példája a francia politika átalakulásának.

A szintén a jobboldalról érkezett, de ma már az LREM színeiben politizáló Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint a dél-franciaországi szövetség a "két összebékíthetetlen jobboldal végleges válását" jelenti.

A tárcavezető az RTL rádiónak adott interjúban úgy értékelte, hogy a törés a 2017-es elnökválasztás két fordulója között történt, amikor a jobboldalon "egyesek nem voltak hajlandóak választani az akkori (Marine le Pen vezette) Nemzeti Front és Emmanuel Macron között, míg mások úgy döntöttek, hogy támogatják Emmanuel Macront".

A dél-franciaországi régióelnököt ugyanis saját pártja, az LR a támogatása megvonásával fenyegette meg, amiért már az első forduló előtt megállapodott a kormánypárttal.

Renaud Muselier "nem kaphatja meg az LR támogatását" - mondta vasárnap este Christian Jacob, a Köztársaságiak vezetője, aki szerint az első fordulónak a meggyőződésekhez való hűséget, egyértelműséget, az elköteleződést és a természetes szövetségeket kell tükröznie. Kezdeményezésére a párt vezetősége kedden rendkívüli ülést tart a kérdésről.

Hétfőn azonban az országosan ismert helyi jobboldali politikusok is állást foglaltak a közös listáról.

Eric Ciotti "hatalmas szomorúságának" adott hangot "a hátba szúrás" miatt. Szerinte Renaud Muselier "az elfogadhatatlant merte meglépni", pedig "Franciaország sokkal jobbat érdemelne, hasonlóan az aktivistákhoz és a választokhoz, akiknek elárulták a meggyőződését".

A legtöbb helyi jobboldali képviselő azonban, köztük Christian Estrosi, Nizza polgármestere, aki 2017-ig a régió elnöke volt, felsorakoztak Renaud Muselier mögött.

"Azok gyűlölködése mögött, akik kizárólag politikai szervezetek látcsövein és országos léptékben tudnak gondolkodni, szeretném megerősíteni, hogy a gaullista értékeknek semmi köze a Nemzeti Tömörüléshez" - mondta Christian Estrosi.

A jelöltállítás határideje május 17., addig az LR országos vezetése akár egy másik listát is állíthat a közös LR-LREM listával szemben, de hírmagyarázók szerint az egyértelműen a Nemzeti Tömörülésnek és elnöküknek, Marine Le Pennek kedvezne, aki a jelenlegi kormánypolitikával szembeni egyetlen hiteles ellenzéki politikusként szeretne mutatkozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!