Dodik szerint fegyveres konfliktus esetén külföldi barátaik a boszniai szerbek mellé állnának

Külföld, 2021.10.14

A boszniai Szerb Köztársaság akár fegyveres konfliktusra is készen áll, ha arra van szükség, és ha erre kerülne sor, akkor külföldi barátait biztos segítségre számíthatna - jelentette ki Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú államelnökség szerb tagja, aki korábban számos alkalommal felvetette már a többségében szerbek lakta országrész különválását.

A politikus a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziójában (RTRS) szerda este - az aznapi koszovói történések kapcsán - arról beszélt, hogy a boszniai szerbek saját erővel védenék meg magukat, ha megtámadnák őket, és ha a NATO arra készülne, hogy közbelépjen, akkor külföldi barátaiktól kérnének segítséget, akik számos alkalommal biztosították már őket támogatásukról. Nem nevezte meg, kik lennének ezek a külföldi barátok.

Milorad Dodik néhány napja arról beszélt, hogy a boszniai szerbek kivonulnak Bosznia-Hercegovina szövetségi intézményeiből, a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből is. Korábban pedig többször is azt hangoztatta, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kellene válnia, vagy csatlakoznia kellene Szerbiához.

Most arról beszélt, hogy ha különválásra kerülne sor, akkor biztos abban, hogy egyetlen, a boszniai hadseregben szolgáló szerb katona sem fordulna a boszniai Szerb Köztársaság ellen, és valószínűleg a horvát nemzetiségűek sem tennének így.

A boszniai háromtagú államelnökség bosnyák és horvát tagja, Sefik Dzaferovic és Zeljko Komsic közleményben reagált Milorad Dodik szavaira. Azt írták: bármilyen elszakadási terv azonnali választ vonna maga után, és ha a nemzetközi közösség nem lépne közbe, akkor a szövetségi erők akadályoznák meg a boszniai Szerb Köztársaság elszakadását. "Bosznia-Hercegovina egyetlen centimétere sem fog elszakadni az országtól" - írta a háromtagú államelnökség két tagja.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút követően Bosznia-Hercegovinát két régióra osztották, a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. A két országrésznek saját kormánya és parlamentje, valamint intézményrendszere van, de az országrészek képviselői a szövetségi intézmények munkájában is részt vesznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!