Donald Trump a Fehér Házban jelentette be a szudáni-izraeli viszony normalizálását

Külföld, 2020.10.23

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban jelentette be a szudáni-izraeli viszony normalizálását. A bejelentés közben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is bejelentkezett telefonon.  

"Békét kötöttek" - fogalmazott Donald Trump a szudáni-izraeli viszony normalizálását bejelentve. A ceremónián részt vett Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója és Jared Kushner, az amerikai elnök közel-keleti ügyekben illetékes tanácsadója is. Telefonon nemcsak Netanjahu kormányfő, hanem Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök is jelen volt, mindkettőjük szavait kihangosították.

A bejelentés előtt a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok leveszi Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, és erről Donald Trump értesítette a kongresszust is. Ezzel lényegében megszűnnek az afrikai ország ellen foganatosított szankciók is.

Donald Trump közölte: "legalább öt másik arab ország is" arra készül, hogy békét kössön a zsidó állammal. Hozzáfűzte, hogy arra számít, Szaúd-Arábia is normalizálja viszonyát Izraellel.

Benjamin Netanjahu "nagyszerű fordulatnak" nevezte, hogy Szudán elismeri Izraelt, és köszönetet mondott Trump elnöknek a közvetítésért.

A Fehér Ház közös közleményt is kiadott. "A vezetők egyetértenek a Szudán és Izrael közötti viszony rendezésében és abban, hogy véget vetnek a nemzeteik közötti háborús állapotnak" - olvasható a közleményben, amelyet Szudán és Izrael mellett az Egyesült Államok is aláírt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!