Donald Trump az egyes államok hatáskörébe utalná a terhességmegszakítás jogi szabályozását

Külföld, 2024.04.09

Donald Trump a szövetségi államok hatáskörébe utalná a terhességmegszakítás szabályozását, a tiltásra vonatkozóan általános kivételként javasolja az erőszak vagy vérfertőzés révén létrejött várandósságot, valamint az édesanya életét veszélyeztető terhességet - közölte hétfőn a republikánusok várható elnökjelöltje.

Donald Trumpnak az abortusszal kapcsolatos első átfogó politikai állásfoglalása szerint az egyes szövetségi államok törvényének kellene meghatározni a terhesség megszüntetésével járó beavatkozás jogi státuszát, ennek eredményeként pedig lennének megengedőbb és konzervatív szabályozások.

Hozzátette, hogy az emberek döntését kell tükrözniük a szabályozásoknak, amelyeknek akár közvetlen szavazással vagy a törvényhozási eljárásban kell kialakulniuk. "Mindenkinek a szívét kell követnie, ami sok esetben vallás és hit kérdése" - fogalmazott.

A demokraták abortuszpolitikáját radikálisnak nevezte, mert az akár a terhesség utolsó szakaszáig engedélyezné annak megszakítását, gyakorlatilag "csecsemőgyilkosságként".

Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy Donald Trump elnökválasztási programja keretében egyfajta kompromisszumos országos abortusztilalmat javasol majd a várandósság 15. hetétől kezdve.

Hétfői közleményében Donald Trump teljes támogatásáról biztosította a mesterséges megtermékenyítést (IVF), amely mellett szavai szerint a republikánusok, a konzervatív és keresztény amerikaiak túlnyomó többsége is kiáll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!