TV műsor

Donald Trump: az országos republikánus konvenciót nem Észak-Karolinában tartják a kormányzó miatt

Külföld, 2020.06.03

A Republikánus Párt elnökjelölt-állító országos konvencióját nem az észak-karolinai Charlotte városában tartják Észak-Karolina demokrata párti kormányzója miatt - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdára virradó éjjel a Twitteren.

Az amerikai elnök a mikroblogban közölte, hogy Észak-Karolina demokrata párti kormányzója, Roy Cooper nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt a társadalmi távolságtartás előírásait és "nem engedi meg nekünk, hogy elfoglaljuk az arénát, ahogyan arra eredetileg ígéretet kaptunk".

"Most kénytelenek vagyunk egy másik államot keresni, amely vendégül látja a 2020-as republikánus országos konvenciót" - tudatta Trump.

Roy Cooper kormányzó kedden közölte a Republikánus Párt tisztségviselőivel, hogy nem járul hozzá a konvenció teljes körű megrendezéséhez, vagyis ahhoz, hogy a küldöttek és a vendégek nagy létszámban vegyenek részt a tanácskozáson. A demokrata párti politikus a republikánus párt vezető szervéhez, a Republikánus Országos Bizottsághoz (RNC) intézett levelében arra hivatkozott, hogy nem lehet tudni, a koronavírus-járvány mennyire lesz jelen augusztusban a tagállamban, ezért "visszafogott konvenció szükséges, kevesebb résztvevővel, társadalmi távolságtartással és szájmaszkok viselésével".

Észak-Karolina egészségügyi hatóságának vezetője, Mandy Cohen május 27-én levélben kérte a Republikánus Országos Bizottságot, hogy terjesszen elő részletes tervet a konvenció megrendezésekor szükséges egészségügyi óvintézkedésekről. A republikánus vezetők írásban adtak választ, és az egészségügyi intézkedések között egy sor óvintézkedést felsoroltak: például gyakori és erőteljes fertőtlenítést, vagy a konferenciának helyszínt adó arénába belépők kötelező testhőmérséklet-mérését. Kedd éjjel közzétett válaszában Roy Cooper kormányzó leszögezte: "a megjelölt garanciákkal sem az egészségügyi tisztségviselők, sem jómagam nem fogjuk kockára tenni az észak-karolinaiak egészségét és biztonságát".

Az észak-karolinai republikánus politikusok "szemforgatónak" nevezték a demokrata párti kormányzót, mondván, a tagállamban tartott tüntetések, amelyeken a hétvégén Cooper is részt vett, éppen hogy szembemennek a megkövetelt egészségügyi és biztonsági óvintézkedésekkel. Tim Wigginton, Észak-Karolina Republikánus Pártjának szóvivője közleményében hangsúlyozta: "megérdemeljük, hogy megtudjuk, vajon Cooper miért ad szabad utat lázongásra összegyűlt tömegeknek, miközben azt visszautasítja, hogy állampolgárok békésen és biztonságosan újrajelöljék az elnököt!".

A republikánusok augusztusban tartották volna Charlotte városában az elnökjelölt-állító konvenciót. Elemzők szerint a rendezvény több mint 100 millió dolláros jövedelmet hozott volna a helyi vállalkozóknak. Brian Kemp, Georgia állam republikánus kormányzója május végén felajánlotta a konvenció megrendezését. "Világszínvonalú" vendéglátást ígért a republikánus küldötteknek és vendégeknek, és hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésnek vennék, ha fogadhatnák a republikánus konvenciót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!