Donald Trump az üzleti érdekeltségei zaklatásával vádolja New York kormányzóját

Külföld, 2019.07.01

Donald Trump amerikai elnök hétfőn üzleti érdekeltségeinek politikai célú zaklatásával vádolta Andrew Cuomót, New York állam demokrata párti kormányzóját.

Az elnök három, egymást követő mikroblog-bejegyzésben foglalkozott a kormányzóval, azt állítva, hogy Cuomo "bunkósbotként" használja fel az állam igazságügyi miniszterét, Letitia Jamest arra, hogy vizsgálatot indíttasson ellene.

"Mindent vizsgálnak, állandóan bűncselekmények után kutatnak" - írta Trump, "politikai boszorkányüldözésnek" minősítve az üzleti érdekeltségei elleni vizsgálatokat. Kiemelte, hogy még a Trump Alapítványt is perbe fogták, pedig szerinte a szervezetnek nem költségei voltak, hanem csakis adományokra költött. Utalt arra, hogy az állam korábbi igazságügyi minisztere, Eric Schneiderman, aki - mint írta - Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampányának köszönhetően került a székébe, szintén évekig, egészen addig vizsgálta az alapítványt, amíg a nők elleni zaklatási ügyei miatt kénytelen volt lemondani. ""Az utálatos Clinton Alapítványra soha még csak rá sem néztek" - hangoztatta Trump. Letitia James 2018 novemberében lett New York állam igazságügyi minisztere, miután Schneiderman - nők fizikai bántalmazása miatt - 2018 májusában lemondásra kényszerült. A Trump Alapítványt 2018 novemberében zárták be, s az alapítványban maradt összegeket különböző nonprofit szervezetek között osztották szét. Az eljárást Barbara Underwood, ügyvezető igazságügyi miniszter bonyolította. Az alapítvány bezárására azt követően került sor, hogy Schneiderman 2016-ban megindított vizsgálatai nyomán 2018 júniusában a tárca pert indított, mert megállapította: Trump és gyermekei személyes és politikai célokra is igénybe vették a szervezet pénzalapjait. "Most Cuomo igazságügyi minisztere valamennyi New York-i üzleti érdekeltségemet zaklatja, annak érdekében, hogy találjon bármit is, amivel a lehető legrosszabb színben lehet feltüntetni engem" - fogalmazott Trump.

A szintén vitatott Clinton Alapítványt ugyancsak bezárták, mert miután Hillary Clinton 2016-ban elveszítette az elnökválasztást, az alapítvány támogatói, köztük külföldi államok is, sorra elpártoltak tőle és teljesen megvonták az anyagi támogatásukat is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!