Donald Trump minden delegálti szavazatot elnyert az Amerikai Szamoán tartott jelölőgyűlésen

Külföld, 2024.03.09

Donald Trump elnyerte a republikánus elnökjelölő delegáltak minden szavazatát az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán szombaton, amivel további lépést tett a hivatalos elnökjelöltséghez szükséges delegálti voksok megszerzése felé.

A csendes-óceáni szigetállamban tartott jelölőgyűlésen a volt elnök és mostanra egyedül versenyben maradt republikánus elnökjelölt egyöntetűen kapta meg a támogatást, és nyerte el a 9 delegálti voksot.

A Demokrata Párt a szuperkeddnek nevezett napon tartotta előválasztását Amerikai Szamoán, ahol meglepetésre Joe Biden veszített Jason Palmer Baltimore-i üzletemberrel szemben.

Amerikai Szamoa részt vesz a republikánus és demokrata előválasztási folyamatban, az amerikai elnökválasztáson ugyanakkor a mintegy 50 ezer lakosú terület polgárainak nincs szavazati joga.

A republikánus párti elnökjelölti versenyben Donald Trump szerdán egyedüli jelölt maradt, miután Nikki Haley a szuperkedden 15 államból 14-ben elszenvedett súlyos veresége nyomán bejelentette, hogy felhagy a kampánnyal. Ezt követően a republikánus előválasztás formalitássá vált. Donald Trump jelenleg 1075 elnökjelölő delegálti szavazattal rendelkezik, a többséghez 1215-re van szükség, amit már kedden elérhet, amikor Georgia, Missisippi, Washington és Hawaii szövetségi államokban tartják az előválasztást.

A Republikánus Párt július közepén tartja az országos elnökjelölő konvenciót Milwaukee városában, ahol hivatalosan megválasztják elnökjelöltjüket.

A demokraták előválasztási versenyében Joe Bidennek két esélytelennek tartott kihívója van országos szinten. A szokásjog szerint a hivatalban lévő elnök újraindulási szándéka esetén vele szemben nem száll versenybe "erős" kihívó. Dean Phillips kongresszusi képviselő és Marianne Williamson írónő eddig még egyetlen delegálti szavazatot sem tudott megszerezni. A Demokrata Párt elnökjelölési folyamatában a többséghez 1968 delegálti szavazatra van szükség, amiből Joe Biden jelenleg 1866-tal rendelkezik. A hivatalos jelöltséghez előírt szavazatszámot Joe Biden is elérheti a kedden következő előválasztásokon.

Pénteken vezetőváltás történt a Republikánus Párt országos vezető testülete, a Republikánus Nemzeti Bizottság (Republican National Committee) élén. A testület elnökévé a Donald Trump által javasolt Michael Whatley-t, a Republikánus Párt észak-karolinai elnökét szavazták meg, míg társelnökké Lara Trumpot, Donald Trump egyik fiának feleségét.

A Republikánus Nemzeti Bizottság leköszönő elnöke, Ronna McDaniel 2016-ban került a pozícióba, szintén Donald Trump támogatásával, a volt elnök ugyanakkor idén januárban változásokat sürgetett a republikánus párti vezetésben, ezt követően pedig Ronna McDaniel bejelentette, hogy távozik a tisztségéről. Leköszönő beszédében úgy fogalmazott, hogy a párt helyzete erős.

Michael Whatley megválasztása után világossá tette, hogy a következő nyolc hónapban a republikánus párti testület szorosan együtt dolgozik majd Donald Trumppal, míg Lara Trump kijelentette, hogy az egyedüli cél a győzelem november 5-én.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!