Donald Trump nem tartja szükségesnek a kereskedelmi egyezményt Kínával az elnökválasztás előtt

Külföld, 2019.09.20

Nem szükséges a kereskedelmi egyezmény Kínával az elnökválasztás előtt - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban Scott Morrison ausztrál kormányfővel tartott közös tájékoztatóján.  

Újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök úgy fogalmazott: "teljes körű megállapodást akarunk, a részleges egyezmény engem nem érdekel". Hangsúlyozta, hogy számára nem fontos a megállapodás megkötése a 2020-ban tartandó amerikai elnökválasztás előtt.

Trump kifejtette, hogy az esetlegesen felgyorsított, nagyon gyorsan lezajló tárgyalások nem vezetnek "jó" eredményhez. "Jól kell csinálni a dolgokat" - fogalmazott. Hozzátette: ez a megállapodás nagyon összetett, elsősorban a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó része bonyolult.

Az elnök mindazonáltal megismételte, hogy a személyes viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel "kiváló".

Washingtonban csütörtökön kezdődtek újra az amerikai-kínai tárgyalások, de ezúttal csak a delegációvezetők helyetteseinek részvételével. A mintegy 30 kínai szakembert tömörítő kínai küldöttséget Liao Min kínai pénzügyminiszter-helyettes vezeti, az amerikai delegációt munkáját pedig Jeffrey Gerrish, az amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Robert Lighthizer helyettese. Az egyeztetések elsődleges célja azonban nem csak a részletkérdések megvitatása, hanem egy októberre tervezett magas szintű tárgyalási forduló előkészítése. Amerikai sajtóértesülések szerint a megbeszéléseken szóba került az amerikai agrártermékek exportja és a szellemi tulajdon védelme. A résztvevők péntek délutánig nem adtak ki közleményt sem a tárgyalások témáiról, sem a megbeszélések eredményeiről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!