Donald Trump öt ügyvédjétől is megvált alig több mint egy héttel szenátusi tárgyalása előtt

Külföld, 2021.01.31

Donald Trump volt amerikai elnök öt ügyvédjétől is megvált alig több mint egy héttel szenátusi tárgyalása előtt - erősítette meg vasárnap a Fox amerikai televíziónak név nélkül nyilatkozó forrás.

Donald Trump A forrás szerint az ügyvédek között nagy volt a véleménykülönbség a február 8-ai héten kezdődő alkotmányossági vádeljáráson (impeachment) tervezett érvelések tekintetében.

Butch Bowers és Deborah Barbier dél-karolinai ügyvédek, valamint Greg Harris, Johnny Gasser és Josh Howard volt szövetségi ügyészek közös megegyezéssel elhagyták a védelem csapatát - fogalmazott az ügyet közelről ismerő forrás.

A Donald Trump elleni alkotmányossági vádeljárás megindítói szerint a volt elnök gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat január 6-án, amikor a távozó republikánus elnök beszéde után több száz híve megostromolta a Capitoliumot, és a rendbontás során öten életüket vesztették.

Az impeachment-eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, amelyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt.

Trump szenátusi tárgyalása február 9-én kezdődik, és ha a szenátus elítéli, akkor elveszítheti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat elnökválasztáson. A szenátusban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsóházban a demokratáknak nincs meg ehhez a többségük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!