Donald Trump végleges és kompromisszumos megoldást ígér az abortuszkérdésre

Külföld, 2024.03.18

Kompromisszumos megoldást javasolt Donald Trump volt amerikai elnök a terhességmegszakítás tilalmával kapcsolatban vasárnap egy interjúban.

A republikánusok egyelőre nem hivatalos elnökjelöltje a Fox News hírtekevíziónak vasárnap adott interjúban úgy fogalmazott, hogy az abortusz körül zajló vitát átfogó megoldással le kell zárni, mégpedig úgy, hogy mindkét oldal elégedett legyen a válasszal.

Megállapította, hogy egy tilalomról szóló döntésnek tartalmaznia kell kivételeket, mint a szexuális erőszak, a vérfertőzés és az édesanya életének védelme. Hozzátette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza konkrét javaslatát. Álláspontját előzetesen azzal magyarázta, hogy "választásokat kell nyerni", ami nagyon nehéz, ha az említett kivételek nem szerepelnek a terhességmegszakításról szóló szabályozásban. Korábbi értesülések szerint Donald Trump a várandósság 16. hetétől javasol majd tilalmat az abortuszra, az említett kivételekkel.

Donald Trump nyilatkozata a terhességmegszakítást illetően néhány nappal követte, hogy Kamala Harris alelnök kampánykörútján felkeresett egy abortuszklinikát Minnesota államban, ahol azt ígérte, hogy a demokraták megvédik a terhességmegszakítás szabadságát, az úgynevezett "reproduktív egészségügyi ellátást", és bírálta a republikánusok ezzel kapcsolatos politikai megközelítését.

A látogatás azért keltett figyelmet, mert amerikai alelnök terhességmegszakítással foglalkozó intézményben még soha nem tett látogatást. Minnesota állam az Egyesült Államok azon szövetségi államai közé tartozik, ahol teljes szabadság van érvényben a terhesség megszakítására.

A demokraták vasárnap azt a vádat is megfogalmazták Donald Trump ellen, hogy az Egyesült Államokban erőszakot szít. Nancy Pelosi, a képviselőház rangidős demokrata tagja, korábbi házelnök azt mondta, hogy a demokratáknak meg kell nyerniük a novemberi elnökválasztást, Donald Trump "vérfürdőre" vonatkozó kijelentését követően. Joe Biden elnök szombaton este egy kampányvacsorán úgy vélekedett, hogy az amerikai demokrácia támadás alatt áll, és a legnagyobb veszély fenyegeti a polgárháború óta.

Demokrata párti politikusok Donald Trump szombaton Ohio államban elmondott kampánybeszédének egy mondatát emelték ki, amelyben a republikánus elnökjelölt az autóiparra vonatkozóan használta a "vérfürdő" kijelentést. A volt elnök arról beszélt, hogy amennyiben Kína Mexikóban gyártatott elektromos autói vámmentesen importálhatók az Egyesült Államokban, akkor az "vérfürdőt" jelentene az amerikai autóipar számára. Hozzátette, hogy megválasztása esetén a mexikói gyártású járművekre 100 százalékos vámot vetne ki. Donald Trump kampánycsapata az elmúlt napokban részletes intézkedési javaslatcsomagot tett közzé az amerikai autóipar élénkítésére és védelmére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!