E héten már ruandai áttelepítés lehetőségéről tájékoztatja a brit kormány a brit határt illegálisan átlépőket

Külföld, 2022.05.10

A brit hatóságok e héten kezdik meg a brit határt illegálisan átlépők értesítését arról, hogy Ruandába telepíthetik át őket - közölte kedden a londoni belügyminisztérium.

London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodást ismertető múlt havi tájékoztatásában közölte: a ruandai kormánnyal kötött egyezménynek - amely tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára - nincs felső számbeli korlátja, Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

A brit belügyminisztérium kedd esti tájékoztatása szerint a Nagy-Britanniába illegálisan, tartózkodási jogosultság nélkül érkezőket ezen a héten kezdik értesíteni arról, hogy a brit kormány Ruandába kívánja átszállítani őket, az afrikai országgal kötött egyezmény alapján.

A tárca ismertetése szerint az illegálisan brit területre lépőket - köztük azokat, akik a La Manche-csatornán csónakokkal átkelve Franciaországból érkeznek - figyelmeztetik e héttől arra is, hogy nem veszik fel őket a brit menedék-kérvényezési rendszerbe, mivel biztonságos országokon áthaladva érték el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kellett volna menedékjogért folyamodniuk.

A londoni belügyminisztérium elismeri annak a lehetőségét, hogy az áttelepítési szándékról értesítettek jogi képviselői várhatóan igyekeznek majd bírósági úton megakadályozni az illegálisan érkezők eltávolítását.

A tárca szerint azonban az első áttelepítő repülőjáratok a következő hónapokban várhatóan elindulhatnak Ruandába.

A brit kormány már korábban jelezte azt is, hogy a készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé.

E törvény előkészítését London felgyorsította, miután tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbált átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

A hatósági beszámolók szerint a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!