Egy éves csúcson a ZEW német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe

Külföld, 2019.04.16

A vártnál nagyobb mértékben, egy éve a legmagasabb értékre emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban és az euróövezetben is a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden közzétett kimutatása szerint.

A ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) németországi gazdasági hangulatindexe áprilisban az előző havihoz képest 6,7 ponttal, mínusz 3,6 pontról plusz 3,1 pontra, tavaly március óta a legmagasabbra emelkedett.

Az elért tényleges 3,1 pontos áprilisi érték jóval meghaladta a plusz 0,8 pontos elemzői várakozásokat.

A ZEW szakértői szerint a mutató javulása elsősorban arra vezethető vissza, hogy a gazdasági szereplők a korábbinál kevésbé borúlátóan ítélik meg a világgazdasági kilátásokat. A beérkezett megrendelések alapján azonban továbbra is gyenge növekedésre számítanak.

Az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató így áprilisban 5,6 ponttal 5,5 pontra csökkent a márciusi 11,1 pontról. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 8,0 pontot vártak áprilisra.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatindexe áprilisban 4,5 pontra emelkedett a márciusi mínusz 2,5 pontról. Elemzők szerényebb javulást, 1,2 pontot vártak áprilisra. A ténylegesen elért 4,5 pont tavaly március óta a legmagasabb érték.

Az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató azonban Németországhoz hasonlóan az euróövezetben is romlott áprilisban, az előző havihoz képest 6,6 ponttal mínusz 13,2 pontra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!