TV műsor

Egy halott és számos sebesült a Gázai övezet határánál az újabb pénteki tüntetésen Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Külföld, 2018.05.11

Életveszélyesen megsebesült egy tizenhat éves palesztin fiatal, mintegy százhetvenen megsebesültek Gázai övezet határánál a hetedik pénteki tömegtüntetésen - jelentette a helyi média péntek délután. Csaknem ötven tüntető sebesülését az izraeli fegyverekből kilőtt éles lövedék okozta,

Sorozatban hetedik pénteken tüntet ismét sok ezer palesztin az övezet határkerítésénél, miközben az izraeli katonák tömegoszlató, és szükség esetén éles fegyverekkel megpróbálják megakadályozni a gázaiak közeledését a határhoz.

Ezúttal nem csak az enklávénál, hanem Ciszjordániában is erőszakos tüntetések zajlottak, Nablusz városnál egy palesztint éles lövedék talált el, hét demonstrálót pedig gumilövedékek okozta sérülések miatt láttak el.

Az izraeli oldalon több tűzoltó különítmény is dolgozik, ugyanis a Gázai övezetből a tenger felől fújó nyugati szél számos tüzeket gerjesztő papírsárkányt sodort át, amelyek többfelé lángba borították a közeli földeket.

A mostani pénteken "készülődés és figyelmeztetés a jövőre" jelmondattal rendezték meg a már szokásosnak tekinthető heti tüntetést a palesztinok. A jeligeként választott mondattal a május 14-i, három nap múlva esedékes palesztin Nagba, vagyis katasztrófa napra utalnak, amit minden évben Izrael 1948-as kikiáltásának évfordulóján tartanak.

Hétfőre és keddre tervezik a tüntetés sorozat csúcspontját, amelyen idén az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése, és a város fővárosi státusának amerikai elismerése ellen is tiltakoznak. A demonstrációk kezdete óta, az utóbbi hét hétben negyvenhárom palesztin vesztette életét, és közel kétezren sebesültek meg.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!