Egy hétre szóló költségvetést fogadott el az amerikai képviselőház

Külföld, 2022.12.15

Az amerikai képviselőház egy hétre szóló átmeneti költségvetést fogadott el szerdán annak érdekében, hogy elkerülje a teljes kormányzati leállást, miután a törvényhozás a december 16-i határidőig már nem tud megállapodni a 2023-as költségvetésről, a hosszabbítást a szenátusnak is meg kell szavaznia.

A demokraták vezette alsóházban elfogadott jogszabály jövő hét péntekig, december 23-ig lehetővé teszi a kormányzati intézmények finanszírozását, időt adva a 2023-ra érvényes költségvetés véglegesítésére és megszavazására. A republikánusok túlnyomó többsége ellenezte az egyhetes hosszabbítást, mert azt szeretnék, ha a 2023-as költségvetésről már a januárban összeülő új, republikánus többségű alsóház szavazna, mint mondják, a novemberi választások eredménye erre ad felhatalmazást a számukra.

A felsőházi republikánusok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a képviselőháztól eltérően januártól a szenátusban demokrata többség lesz, ami megnöveli a konfliktus lehetőségét, és ezzel a teljes kormányzati rendszer finanszírozásának leállásához vezethet.

A vitatott 2023-as költségvetés 1700 milliárd dolláros kötelezettségvállalásról szól. Kedden a törvényhozásban megállapodásra jutottak a költségvetés alapvető kereteiről, ami a törvényhozók reményei szerint elérhetővé teszi, hogy a december 23-ig meghosszabbított határidőig létrejöjjön a megállapodás. A költségvetés gerincét adó 858 milliárd dolláros védelmi kiadásról már megegyeztek a két nagy párt politikusai, és a keddi bejelentés szerint még mintegy 25 milliárd sorsáról vannak komolyabb nézetkülönbségek.

Amennyiben a megállapított határidőig nincs a Egyesült Államoknak költségvetése, és bekövetkezik a kormányzati lezárás (shutdown), akkor az azt jelenti, hogy minden szövetségi szintű szervezet leáll, és a legszükségesebb szolgáltatásoktól eltekintve megbénul az országos hatáskörű intézmények működése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!