Egy horvát járás 3,5 millió eurót fordít fenntartható turisztikai fejlesztésekre

Külföld, 2024.06.17

A magyar határ közelében elhelyezkedő észak-horvátországi Gola járás 3,5 millió eurót (1,3 milliárd forint) fordít fenntartható turisztikai fejlesztésekre - közölte hétfőn a helyi sajtó.

Stjepan Milinkovic járási elöljáró elmondta: a némileg félreeső járás, amelyet a Dráva folyó választ el a megye többi részétől, természeti erőforrásait a turizmus fejlesztésére kívánja fordítani.

A projekt részeként kikötőt építenek a Dráván 42 vízi jármű részére, a régi parókiában pedig a természeti örökség bemutatására alkalmas központot alakítanak ki. Így azok, akik meglátogatják a központot, később hajókkal vagy csónakokkal, valamint elektromos kerékpárokkal, amelyeket a volt parókián bérelhetnek, a folyó mentén is gyönyörködhetnek a növény- és állatvilágban. A bemutatóközpont földszintjén hat tematikus kiállítótér kap helyet, amely Gola természeti örökségét mutatja be. Az alagsorban két tárlatot alakítanak ki a környék történetéről és a régi paplak építészetéről.

A központ fő motívuma a balin lesz, amely a kihalással fenyegetett édesvizi halfajok vörös listáján az érzékeny édesvízi fajok között szerepel - hangzott el a projekt bemutatására rendezett konferencián.

Kapronca-Körös megye elöljárója, Darko Koren szerint az említett projekt az apajkeresztúri (Rasinja) Inkey-kastély helyreállításával együtt továbbfejleszti a megye turisztikai infrastruktúráját, és egyben növeli a Drávántúl turisztikai vonzerejét.

Ivana Mesic, a turisztikai minisztérium munkatársa nagy sikerként értékelte a kezdeményezést, amelyet - mint mondta - 108 pályázat közül választottak ki, és amelyek közül mindössze öt-hat projekt kaphat támogatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!