TV műsor

Egy közel 1,8 millió kínai nő szülőképességét is tartalmazó adatbázist tártak fel

Külföld, 2019.03.13

Közel 1,8 millió nő személyes adatait, köztük szülőképes (1) vagy sem (0) státuszukat is tartalmazza az a kínai adatbázis, amelyre egy holland internetbiztonsági szakember, Victor Gevers bukkant rá a világhálón.

Szerdai Twitter-üzenetében Gevers azt írta, hogy Kínában a férfiakhoz képest aránylag kevés nő van, ezért egy szervezet a nőkre vonatkozó adatgyűjtésbe kezdett. A létrehozott adathalmaz az érintettek telefonszáma, lakcíme, tanulmányi státusza, tartózkodási helye, személyiigazolvány-száma és családi állapota mellett feltünteti - mint írta - a "szülőképesség" - 1-es vagy 0-ás besorolású státuszát is.

A legfiatalabb lány az adatbázisban 15, a legidősebb nő pedig 95 éves, az átlag életkor valamivel meghaladja a 32 évet. A legfiatalabb nő, aki a potenciális gyerekvállalás szempontjából 1-es besorolással szerepel a lajstromban, 18 éves, a legidősebb pedig 39.

Az adathalmazban szereplők mindannyian egyedülállók, 10 százalékuk elvált, 1 százalékuk özvegy. Mintegy 82 százalékuk Pekingben él.

Gevers szerint nem tudják, hogy az adatbázis kinek a tulajdona, és valójában milyen célra hozták létre.

A holland szakember a társalapítója egy informatikai biztonsággal foglalkozó nonprofit alapítványnak, amely online sebezhetőségeket kutat fel, majd figyelmezteti az érintetteket.

Gevers februárban az arcfelismeréssel foglalkozó sencseni SenseNet vállalat olyan védelem nélküli adatbázisára lelt, amely több mint 2,5 millió ember adatait és hollétét tartja nyilván valós időben a Kína nyugati részén fekvő Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!