Egy texasi szövetségi bíró blokkolta Joe Biden döntését, amely leállította volna egyes bevándorlók kitoloncolását

Külföld, 2021.01.26

Egy texasi szövetségi bíró kedden ideiglenesen blokkolta Joe Biden amerikai elnök döntését, amely száz napra leállította volna egyes bevándorlók kitoloncolását az országból. A Biden-adminisztráció várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen.

Drew Tipton - akit Donald Trump előző amerikai elnök nevezett ki - egy úgynevezett visszatartó végzést adott ki, amely 14 napra országos szinten blokkolja az elnöki utasítást. A szövetségi bíró szerint a Biden-adminisztráció nem adott konkrét, észszerű indokolást a kitoloncolások leállítására.

Az amerikai elnök még a kampánya során megígérte, hogy ha megválasztják, száz napos moratóriumot vezet be a kitoloncolásokra. Miután Joe Biden hivatalba lépett, az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) egyik vezető tisztviselője feljegyzést adott ki, amelyben elrendelték bizonyos kitoloncolások szüneteltetését. Az indoklásban az állt, hogy a minisztérium így jobban tudja kezelni azokat a kihívásokat, amelyeket a világjárvány okoz az Egyesült Államok és Mexikó határán.

A texasi főügyész azzal érvelt, hogy a moratórium sérti a szövetségi törvényeket, valamint a belbiztonsági minisztérium és Texas állam közötti megállapodást. Ken Paxton azt mondta: a megállapodás előírja, hogy a DHS-nek konzultálnia kell Texasszal és más államokkal, mielőtt bármilyen intézkedést hoz bevándorlás-ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!