TV műsor

Egyesült Államok - Pete Buttigieg hivatalosan is elindította kampányát a demokraták elnökjelöltségéért

Külföld, 2019.04.14

Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere vasárnap elindította választási kampányát és ezzel hivatalossá tette, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

A 37 éves Buttigieg már január végén Twitteren, egy rövid videóban bejelentette, hogy létrehozta azt a bizottságot, amely az elnökjelöltségi kampányát készíti elő, ezért lényegében már január óta a demokraták elnökjelölt-aspiránsai között tartották számon őt. Az aspiráns az indianai South Bend városka polgármestere, a Harvardon diplomázott, megjárta Afganisztánt és vállaltan homoszexuális, partnerével házasságot is kötött. A South Bendben vasárnap délután tartott választási nagygyűlésen Buttigieg azt hangoztatta, hogy most jött el az a pillanat - szerinte "valószínűleg az egyetlen pillanat az amerikai történelemben" -, amikor olyasvalakinek, mint ő, aki fiatal és a Középnyugat iparvidékéről származik, indulnia kell az elnökjelöltségért. "Hosszú út áll előttünk, az élet itt korántsem tökéletes"- fogalmazott vasárnap a hívei előtt. "Más történetet akarok elmondani, mint azt, hogy tegyük ismét naggyá Amerikát" - mondta, utalva Donald Trump választási jelszavára. A politikus, akit nem tartanak sikeres polgármesternek, még januárban korrupció elleni küzdelmet és a washingtoni politika belharcai elleni fellépést ígért, és egyúttal - saját városvezetői tapasztalataira hivatkozva - az elszegényedett, úgynevezett rozsdaövezetek fellendítését helyezte kilátásába. Mindezek mikéntjéről azonban sem januárban, sem vasárnap nem szólt, adós maradt a konkrétumokkal.

A különböző közvélemény-kutatások Buttigieg 5-7 százalékos támogatottságát mutatják. Ez annak ellenére jelentősen elmarad más demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok támogatottsága mögött, hogy Buttigieg februárban és márciusban rengeteg választási nagygyűlést tartott már, elsősorban a demokraták fellegvárainak számító térségekben, így például Kaliforniában, vagy New York államban.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!