Egyházi elöljáró: román gyermekek is jöhetnek az új bánffyhunyadi óvodába, de az oktatás nyelve magyar

Külföld, 2022.08.11

A református egyház képviselője szerint román gyermekek is járhatnak a magyar állami támogatással épült bánffyhunyadi óvodába, de az oktatás nyelve a magyar lesz - közölte internetes oldalán csütörtökön a Krónika című napilap.

A napilap annak kapcsán szólaltatta meg Vincze M. István kalotaszegi református esperest, hogy Bánffyhunyadon indulatokat váltott ki a református egyház magyar állami támogatással felépített óvodájának elindítása. A kisvárosban ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezetének elnöke közölte: csak akkor szavazzák meg az önkormányzati határozatot, mely az óvoda állami rendszerben történő működtetéséhez szükséges, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szociáldemokrata politikus azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik - régi épületben működő - óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át az új óvodaépületbe.

A PSD diszkriminációs vádjára reagálva az esperes kifejtette: "Nincs kirekesztve senki, mindenki előtt nyitva áll az óvoda." Hozzátette azonban, hogy a vadonatúj épületben az oktatás nyelve magyar lesz, hiszen ez az adományozó elvárása.

Az esperes megjegyezte: az egyház bérmentesen bocsátja az önkormányzat rendelkezésére az épületet, csupán az a kérése, hogy magyar nyelvű oktatás folyjon benne. Vincze M. István abbéli aggályát is megfogalmazta azonban, hogy a fellángolt vita miatt egyelőre nem születik meg a szükséges önkormányzati döntés. Erre pedig szükség lenne ahhoz, hogy a tanévkezdéskor az új épületben induljon az oktatás. Az MTI-nek szerdán adott nyilatkozatában Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy működni fog a kérdésben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet.

A Kalotaszeg "fővárosának" számító, 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók. A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!