Egymillióan támogatták Európában az Anya, Apa, gyerekek elnevezésű európai polgári kezdeményezést

Külföld, 2017.06.14

Egymillióan támogatták Európában az Anya, apa, gyerekek elnevezésű, házasság- és családvédő kezdeményezést, a szervezők a napokban adták le az összegyűjtött aláírásokat az illetékes nemzeti hatóságoknak - közölte Frivaldszky Edit, a kezdeményezés magyar szervezője az MTI-vel szerdán. Mint mondta, Magyarországon 55 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A szervező kiemelte: az egymillió aláírás bizonyítja, hogy Európában hatalmas támogatottsága van az egy férfi és egy nő közötti házasság, valamint a házasságon vagy leszármazáson alapuló család definíciók elfogadásának.

Az európai polgári kezdeményezések szervezőinek 12 hónap alatt kell egymillió aláírást összegyűjteniük ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon jogalkotási javaslatukkal. További előírás, hogy a 28 uniós tagországból legalább hétben össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást.

Az Anya, apa, gyerekek aláírásgyűjtés kezdeményezői azt javasolják, hogy az EU a közös döntésekben "a tagállamok közös nevezőjére épülő házasság- és családfogalmakat használja", azaz azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő között kötetik, és a család házasságra és/vagy szülő-gyermek kapcsolatra épül.

Frivaldszky Edit elmondta: az Anya, apa, gyerekek (Mum, Dad & Kids) elnevezésű polgári kezdeményezéshez a szükséges hét helyett 13 országban - köztük Magyarországon - biztosan összegyűlt a szükséges számú minimum-aláírás. Magyarországon 15 750 érvényes aláírás volt a minimum, a szervezők 55 ezer aláírást adtak le a Nemzeti Választási Irodánál.

Jelezte azt is, hogy a szervezők az európai ombudsmanhoz fordultak, amiért az Európai Bizottság a korábbi gyakorlattól eltérően nem adott felkészülési időt az aláírásgyűjtésre. Mint mondta, korábban a kezdeményezés regisztrációját követően csak akkor "indult" a gyűjtésre rendelkezésre álló 12 hónap, hogy lefordították a kezdeményezéseket és elkészült az online rendszer, ehhez azonban most nem járult hozzá a bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!