Egynapos sztrájkot tartanak a szerbiai ügyvédek

Külföld, 2018.10.01

Egynapos sztrájkot tartanak a szerbiai ügyvédek hétfőn, mert még nincs látható előrelépés és kézzelfogható eredmény a július végén meggyilkolt kollégájuk, Dragoslav Misa Ognjanovic ügyében.

Az ügyvéd több hírhedt alvilági vezetőt is védett az utóbbi években, korábban Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök védője volt a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

Az utóbbi két évben a szerb és a montenegrói szervezett bűnözés több emberét is meggyilkolták Belgrádban, amit a rendőrség szerint kábítószer-piaci háború motivált. A hatóságok úgy vélik: a gyilkosság módjából ítélve Ognjanoviccsal is bűnözők végezhettek.

A szerbiai ügyvédek a gyilkosság után egy hétig sztrájkoltak, és a legsürgősebb ügyeket sem vállalták el, mert - mint mondták - a munkabeszüntetéssel akarták felhívni a nyilvánosság és az illetékes szervek figyelmét arra, hogy mindent meg kell tenni, minden erőforrást mozgósítani kell a gyilkosok felkutatása érdekében.

A hétfői munkabeszüntetés másik oka, hogy az államügyészség felfüggesztette a kommunikációt az ügyvédekkel Ognjanovic ügyével kapcsolatban, így azt sem lehet tudni, hol tart a nyomozás.

A Szerbiai Ügyvédi Kamara közlése szerint a sztrájkkal szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy az ügyvédeket munkavégzésük hatékonysága érdekében meg kell védeni, ugyanis ez a igazságszolgáltatás működésének az alapja.

Az utóbbi három évben három ügyvédet öltek meg Szerbiában, a legutóbbi gyilkosságra néhány órával azt követően került sor, hogy a belügyminiszter sajtótájékoztatón számolt be a bűnözés arányának csökkenéséről az országban - írta a szerb sajtó július végén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!