Egyre több cseh gondolja úgy, hogy túl sok külföldi él az országban

Külföld, 2019.04.09

Egyre több cseh állampolgár gondolja úgy, hogy túl sok külföldi él Csehországban - derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint idén a megkérdezettek 40 százaléka válaszolta azt, hogy már túl magas a Csehországban élő külföldi állampolgárok száma. Tavaly ez az arány 35 százalék volt. Ugyanakkor a megkérdezettek fele úgy véli, hogy a Csehországban élő külföldi állampolgárok száma nem jelent gondot, s megfelel az ország helyzetének és szükségleteinek.

Az emberek 75 százaléka szerint a külföldi állampolgárok hosszú távú csehországi tartózkodását az államnak kell kézben tartania és szabályoznia, öt százalék szerint semmiféle szabályokra ezen a téren nincs szükség, míg 16 százaléknak az a nézete, hogy külföldieket hosszabb időre egyáltalán nem lenne szabad befogadni az országba. A CVVM szerint ezen vélemények aránya már hosszabb ideje nemigen változik.

Arra a kérdésre, hogy milyen okokból kellene beengedni hosszabb időre az idegeneket, az emberek 82 százaléka az egyetemi tanulmányokat és a szakmai gyakorlatokat jelölte meg, a családegyesítést 61 százalék említette, akarcsak a külföldiek munkavégzés miatti Csehországba költözését. Tavaly munka miatt csak 55 százalék adott volna hosszútávú tartózkodási engedélyt a külföldieknek.

Az emberek 75 százaléka úgy véli, hogy az országba beköltöző külföldieknek a lehető legnagyobb mértékben el kell fogadniuk a cseh lakosság értékrendjét. Azzal, hogy a külföldiek saját értékrendjük szerint éljenek Csehországban, csak a megkérdezettek két százaléka értett egyet.

A bevándorlást a felmérés szerint a megkérdezettek az ország harmadik legégetőbb problémájának tartják. A korrupciót az emberek 60 százaléka, a gazdásági bűnözést 56 százaléka, míg a bevándorlást 48 százalék minősítette Csehország legnagyobb problémájának. A negyedik helyen (46 százalék) az egészségügy gondjai, míg az ötödiken (41 százalék) a lakosság biztonsága végzett.

A hivatalos cseh kimutatások szerint 2018 végén mintegy 660 ezer külföldi állampolgár élt hosszú távú tartózkodási engedéllyel Csehországban. A több mint egymillió lakosú Prágában a külföldiek aránya már meghaladja a 20 százalékot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!