Elárasztott lakóházakat, utakat és törmeléket hagyott maga után Floridában az Idalia hurrikán

Külföld, 2023.08.30

Lakóházakat árasztott el, utakat tett járhatatlanná és százezreknél okozott áramkimaradásokat a Florida állam északi területei fölött áthaladó Idalia hurrikán, amelynek középpontja szerdán helyi idő szerint a déli órákban már Georgia állam felett járt.

Az Idalia szerda kora reggel 4-es erősségű hurrikánként, óránkénti 200 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel érte el Florida északnyugati részét, az úgynevezett Big Bend régiót, majd kis mértékben gyengülve haladt át az államon, jelentős csapadékkal.

A hurrikán a Tampa városától északra fekvő tengerparti vidéket több méter magasságú hullámokkal árasztotta el, házakat elöntve. A kötelező kitelepítésnek köszönhetően a legsúlyosabban érintett területeken nem voltak lakosok. Akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, azok közül több ezren húzták meg magukat a vihar elől a Vöröskereszt átmeneti szállásain a térségben.

A vihar miatt lezártak több hidat, aminek következtében számos tengerparti település, köztük St. Petersburg nehezen megközelíthetővé vált. A szárazföldi területen autópályák és autóutak váltak járhatatlanná az áradások és a kidőlt fák miatt.

Szerda délelőtt a hivatalos adatok szerint Floridában 275 ezer helyen volt áramkimaradás, míg Georgia államban 61 ezer fogyasztónál nem volt szolgáltatás. Volt olyan térség, ahol az áradások miatt a hatóságok elővigyázatosságból lekapcsolták hálózatot.

Florida fővárosában, Tallahassee-ban szintén kiterjedt volt az áramszünet a vihar miatt.

Floridában már meg is kezdték az Idalia utáni károk felmérését és a törmelék eltakarítását, de a kitelepített lakókat arra figyelmeztették, hogy egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba.

Közben az Idalia elérte Georgia állam déli részét is, ahol 2-es erősségű hurrikánként, fokozatosan gyengülve haladt északkeleti irányba, Dél-Karolina állam felé.

A Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség igazgatója szerdán arra szólította fel a két államban élőket, hogy legyenek elővigyázatosak, mert a viharral járó esőzések nyomán "katasztrofális hatású" árvizek alakulhatnak ki.

Az Idalia hurrikánt az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata "példátlan eseménynek" nevezte, ugyanis a meteorológiai feljegyzések kezdete, 1851 óta Florida északnyugati területeit nem érte ilyen nagy erejű, 3-as vagy 4-es fokozatú hurrikán. A viharzóna az idei hurrikánszezonban az első jelentős vihar volt Floridában, ahol tavaly szeptemberben az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, egyes tengerparti településeket szinte földig rombolva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!