Elbocsátották a szaratovi büntetésvégrehajtás és a börtönkórház parancsnokát a fogolykínzásról készült videó nyomán

Külföld, 2021.10.06

Elbocsátották a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Szaratov megyei parancsnokát, Alekszej Fedotovot és helyi tbc-börtönkórház vezetőjét, Pavel Gacenkót, miután videók jelentek meg arról, hogy az egészségügyi intézményben őrizeteseket erőszakolnak meg - közölték szerdán orosz hírügynökségek.

Emellett felmentették tisztségéből Szergej Szalovot, a kórházigazgató biztonsági és műveleti helyettesét, valamint Anton Bocskovot, az intézmény műveleti osztályának, és Szergej Malcevet, a biztonsági osztálynak a vezetőjét.

A FSZIN szerdán közleményt adott ki, amely szerint a börtönhatóság folyamatosan dolgozik az őrizetesek elleni erőszak feltárásán. A kommüniké példaként hozta fel az Irkutszk és a Jaroszlavl megyében, valamint máshol történt esetek felgöngyölítését. A FSZIN szerint "az elkövetett bűncselekményekért felelős személyeket a törvény teljes szigorával felelősségre vonják".

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a videók nyomán négy újabb büntetőeljárást indított Szaratovban az őrizeteseken elkövetett csoportos nemi erőszak, illetve, a hatósági alkalmazottak esetében hatáskörtúllépés címén. A SZK összesen hét eljárást indított a régióban hasonló esetekben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette, hogy komoly vizsgálatnak kell kezdődnie, hogyha az állítólag a szaratovi börtönkórházban elkövetett erőszakról készült felvételek hitelesnek bizonyulnak. A Moszkovszkij Komszomolec bulvárlap szerint a videókon az őrizetesekkel szemben nem fegyőrök, hanem "aktivistaként" vagy "csúszómászóként" emlegetett társaik kegyetlenkednek, hogy fizetésre vagy a hatóságokkal való együttműködésre kényszerítsék őket.

Az elítéltek jogvédelmében fellépő Gulagu.net hétfőn és szerdán közölt olyan videókat, amelyek a portál állítása szerint a szaratovi tbc-börtönkórház ápoltjain elkövetett erőszakot dokumentálják. Vlagyimir Oszecskin, a projekt vezetője az Eho Moszkvi független hangvételű rádiónak kijelentette, hogy a jogvédők 40 gigabájtnyi olyan anyaghoz - több mint ezer videófájlhoz - jutottak, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy orosz büntetés-végrehajtási intézményekben rendszerszerűen alkalmaznak kínzást.

Oszecskin azt állította, hogy a "titkos archívumot" egy olyan programozó bocsátotta a Gulagu.net rendelkezésére, akinek ötéves börtönbüntetése alatt hozzáférése volt a FSZIN komputereihez.

A 2011 alapított Gulagu.net 2021. május 25-én hivatalosan befejezte oroszországi tevékenységét. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerint a portál tulajdonosa nem tett eleget a hírközlőként való lajstromba vételhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!