Elbúcsúztatták az Airbus bajorországi üzemében a Magyarországnak gyártott huszadik H145M típusú helikoptert

Külföld, 2021.12.02

Hivatalosan elbúcsúztatták a magyar légierő új helikopterflottájának utolsó, huszadik Airbus H145M típusú gépét csütörtökön a gyártó bajorországi üzemében.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a donauwörth-i üzemben rendezett ünnepség után az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a huszadik helikopter elbúcsúztatásával "az Airbus maradéktalanul eleget tett az első nagy szerződésének".

Mint mondta, a programot "készre jelentették", a helikoptert pedig várhatóan pénteken Koller József dandártábornok - a szolnoki helikopterbázis parancsnoka - és az Airbus egy német munkatársa közösen "átrepülik" Szolnokra, ahol elvégzik a hivatalos átadás-átvételt.

Azonban a harcászati feladatok mellett kiképzésre, kutatásra és mentésre is alkalmazható könnyű helikopter ügyében kezdett együttműködés ezzel nem ér véget, hiszen a szerződés a pilóták kiképzését, az alkatrészellátást és a karbantartást, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza - fejtette ki a kormánybiztos.

Rámutatott, hogy Magyarország vásárolta meg a legnagyobb flottát a H145M-ből. Ezzel "egyértelműen az európai fegyverzeti platform mellett tettük le a voksunkat" - húzta alá Maróth Gáspár.

Hozzátette: csütörtökön megállapodtak a gyártóval, hogy elsőként a magyar helikoptereket készítik fel arra, hogy kapcsolódjanak a NATO egységes kommunkációs rendszeréhez. Ez a fejlesztés 2022 márciusában kezdődik.

Szintén a legnagyobb európai légi-, űr- és hadiipari vállalatcsoporthoz, az Airbus Grouphoz tartozó Airbus Helicopterstől érkeznek a H145M-et kiegészítő közepes méretű, H225 típusú többfunkciós helikopterek. Ezekből 16 darabot szerez be a magyar légierő, a gyártó 2023 és 2026 között szállítja őket - ismertette a kormánybiztos.

Kiemelte, hogy a társaság gyulai üzeme révén a vezető európai hatalmak mellett egyedül Magyarország kapott meghívást "a jövő nagy európai harcászati helikopterfejlesztési programjába". Csütörtökön erről is folytattak megbeszéléseket, áttekintették, hogy az Airbus milyen mérnöki és egyéb munkákat hozhat Magyarországra a fejlesztési programból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!